ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Άλλη μία ανοιχτή επιστολή

Με αφορμή το ΔΣ της ΕΣΟ το προηγούμενο Σάββατο, 27/11, συνυπογράψαμε με τον Βαγγέλη Βιδάλη και στείλαμε τις προηγούμενες ημέρες σε όλα τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΟ την επόμενη ανοιχτή επιστολή:

Προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Σ.Ο.

 

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Σας απευθύνουμε αυτή την ανοικτή επιστολή μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 27/11/2010.

 

Δυστυχώς, για  ακόμη μια φορά διαπιστώθηκε πως η λειτουργία αυτού του Δ.Σ. και οι διαδικασίες που το διέπουν είναι προβληματικές.

 

Για πολλοστή φορά ήρθαν θέματα στο Δ.Σ. για τα οποία δεν υπήρχε καν νύξη στην ημερήσια διάταξη. Για πολλοστή  φορά δεν υπήρξε ιεράρχηση θεμάτων, δεν υπήρξε χρονικός προγραμματισμός στη συζήτησή τους. Για πολλοστή φορά δεν είχε υπάρξει η απαραίτητη προετοιμασία με αποτέλεσμα να παίρνονται και πάλι αποφάσεις στο πόδι. Υπήρξαν θέματα που δέχθηκαν την κριτική από εξωδιοικητικούς παράγοντες και μάλιστα χωρίς να παρουσιαστεί πρώτα η εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής!

 

Ο Πρόεδρος αποχώρησε από τη συνεδρίαση (για  δεύτερη φορά στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις) χωρίς καν να προειδοποιήσει εγκαίρως τα μέλη του Δ.Σ. και, ως αποτέλεσμα του κακού προγραμματισμού της ημερήσιας διάταξης, χωρίς να έχουν εξαντληθεί τα θέματα προς συζήτηση, περιφρονώντας στην ουσία τους συμβούλους που προγραμματίζουν το χρόνο τους ώστε να συμμετέχουν έως το τέλος των συνεδριάσεων.

 

Στη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξαν απαράδεκτοι προσωπικοί λεκτικοί διαξιφισμοί που δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με τα θέματα προς συζήτηση.

 

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου ξεκίνησε με 14 παρόντες και έληξε μόλις παρέμειναν 10, λόγω μη απαρτίας. Συνεχίστηκε έτσι το φαινόμενο των πολλών απουσιών που παρουσιάζεται εδώ και μερικούς μήνες.

 

Επιπρόσθετα, μένει σε εκκρεμότητα, επί δέκα μήνες, το σοβαρότατο θέμα της αξιολόγησης του έργου των επιτροπών και της επανασύνθεσής τους (σήμερα οι μόνες Επιτροπές που λειτουργούν είναι η Τεχνική και η του Καλλιτεχνικού Σκακιού, όλες οι άλλες είναι ανενεργές). Οι συνέπειες της αδρανοποίησης των επιτροπών έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη ακινησία σε όλους τους τομείς του σκακιού (ανάπτυξη, υποστήριξη της περιφέρειας, σχολικό, προπονητικά, δημοσιότητα και προβολή, κλπ).

 

Είναι τουλάχιστον ενοχλητικό ότι ενώ προσπαθούν να παράγουν έργο οι ίδιοι και οι ίδιοι σύμβουλοι, κάποιοι άλλοι εμφανίζονται μονίμως αμέτοχοι και απόντες. Όσο ολοφάνερα ξεπερασμένο είναι το συγκεντρωτικό μοντέλο που εφαρμόζεται στη διοίκηση της ΕΣΟ, εξ ίσου προφανές είναι ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει  χωρίς καν τους προβλεπόμενους πυλώνες του.

 

Αν και αντιλαμβανόμαστε τις υποχρεώσεις και τον σημαντικό ρόλο του εκτελεστικού Προέδρου της FIDE, εν τούτοις θα περιμέναμε από τον πρόεδρο της ΕΣΟ να ασκεί με μεγαλύτερη επιμέλεια και συχνότητα τα εγχώρια καθήκοντα του, με βάση και την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει γύρω από το παγκόσμιο σκάκι.

Αντίθετα, ο εμφανής φόρτος των εργασιών του δείχνει να ενισχύει την κριτική ότι αυτή ακριβώς η πολυσχιδής διεθνής δράση και οι συχνές υποχρεώσεις του στο εξωτερικό, ίσως τον εμποδίζουν να αντιληφθεί πληρέστερα τη σημερινή ελληνική σκακιστική πραγματικότητα,  την επίδραση των τρεχουσών κοινωνικών εξελίξεων στο σκάκι, αλλά και τη δυναμική που εμπεριέχεται, χάρη –κυρίως στις τεράστιες προσπάθειες και το έργο συλλόγων και Ενώσεων.

 

Για να περάσουμε όμως από τις διαπιστώσεις σε κάτι ουσιαστικό, παραθέτουμε τις ακόλουθες προτάσεις στην κρίση σας, ελπίζοντας ότι θα σας προβληματίσουν.

 

 • Ο προϋπολογισμός της ΕΣΟ θα πρέπει να εξετάζεται στο σύνολό του και όχι τμηματικά, αποσπασματικά και πρόχειρα.

 

 • Ο κάθε σύμβουλος  πρέπει να χρεώνεται συγκεκριμένο τομέα αρμοδιότητας, να ετοιμάζει πρόγραμμα δράσεων και να απολογείται γι αυτό ανά εξάμηνο. Χρειαζόμαστε καινοτόμες ιδέες και προτάσεις, όρεξη για δουλειά και ανιδιοτελή προσφορά.  Όσοι αντιλαμβάνονται ως συνεισφορά την απλή παρουσία τους στο Δ.Σ., ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσουν τη στάση τους αυτή. Πρέπει να σταματήσει η αντιμετώπιση όσων προσφέρουν εργασία, ως άμισθων αμελητέων εισηγητών τους οποίους κάποιοι «αδειάζουν» αφ’ υψηλού  όταν δεν συμφωνούν μαζί τους. Παράλληλα θα πρέπει να αναδιαρθρωθούν όλες οι Επιτροπές, οι οποίες θα πρέπει να λειτουργούν εντός  του συμφωνημένου πολιτικού πλαισίου δράσης από το Δ.Σ. Ισχύει και γι’ αυτές το πρόγραμμα και ο απολογισμός.

 

 • Είναι απαραίτητος ο εξορθολογισμός των διασυλλογικών πρωταθλημάτων.  Όσο καθυστερούμε στη λήψη αποφάσεων, τόσο περισσότερο αυξάνονται  τα προβλήματα, η αβεβαιότητα και τα δικαιολογημένα παράπονα σκακιστών και συλλόγων. Δεν μπορεί να υπάρχουν άλλες συνθήκες για τα σωματεία ανάλογα με την έδρα τους και τη «βαρύτητα» της ψήφου τους. Είναι ανεπίτρεπτη η μικροπολιτική και η άσκηση «πελατειακών σχέσεων»  με βάση τα διασυλλογικά. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε από μία έως και 4 κλίμακες πρωταθλημάτων ανά περιφέρεια, ούτε 6, 8, 10 ή 12 σκακιέρες ανά πρωτάθλημα ή περιφέρεια. Μπορούν να προκύψουν ακραίες περιπτώσεις όπου μία οκταμελής ομάδα μπορεί να ανεβεί σε μία χρονιά στην Α’ Εθνική, ενώ μία 12μελής να χρειαστεί 4 χρόνια για το ίδιο!

 

 • Το διαπιστωμένο έλλειμμα στους περισσότερους κανονισμούς θα πρέπει να καλυφτεί, και να επικαιροποιηθούν με τα σημερινά δεδομένα.

 

 • Πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά την πρόταση  να προεδρεύει στις συνεδριάσεις του Δ.Σ.  άλλος σύμβουλος (ίσωςεκ περιτροπής οι αντιπρόεδροι) αντί του Προέδρου (κατά το πρότυπο των Δημοτικών και πολλών άλλων Συμβουλίων), έτσι ώστε να τηρούνται σωστά οι διαδικασίες και να δίνεται ο χρόνος στον Πρόεδρο να αναπτύσσει ακόμη πιο άνετα  και ισότιμα τις θέσεις του.

 

Φυσικά τα θέματα είναι πολύ περισσότερα, και το κυριότερο όλων είναι το οικονομικό. Μπροστά μας έχουμε  μια πολύ δύσκολη διετία, η οποία όμως μπορεί και πρέπει να αποτελέσει αφετηρία αλλαγών προς το καλύτερο, αρκεί να υπάρχει συλλογικότητα, αλληλεγγύη και σωστός προγραμματισμός.

 

Είναι πραγματικά απορίας άξιον πώς παράγεται τόσο φτωχό αποτέλεσμα όταν οι περισσότεροι συνάδελφοι είναι επιστήμονες με πανεπιστημιακές και μεταπτυχιακές σπουδές και θέσεις ευθύνης στις εργασίες τους, ενώ πολλοί έχουν αποδεδειγμένη κοινωνική προσφορά και δράση και σε άλλους τομείς.

 

Δυστυχώς, το σημερινό Δ.Σ. δεν αποδίδει στο ύψος των περιστάσεων. Είναι καιρός πλέον να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.

 

Ζητούμε τη σύγκληση του Δ.Σ. εντός του Δεκεμβρίου, ώστε να συζητηθούν αναλυτικά όλα τα παραπάνω και να ληφθούν οι πρέπουσες αποφάσεις.

 

 

1 Δεκεμβρίου 2010

 

Βαγγέλης Βιδάλης

Τάκης Δρεπανιώτης

3 Δεκέμβριος, 2010 - Posted by | ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ, ΕΣΟ

6 Σχόλια »

 1. Σωστές οι προτάσεις, κατανοητή η διαμαρτυρία σας, μένει να δούμε αν «θα ιδρώσει κάποιο αυτί» ή θα παραμείνετε ως φωνή βοώντων εν τη ερήμω…

  Σχόλιο από Inspirus | 3 Δεκέμβριος, 2010

 2. Ειναι απαραδεχτο ένα άθλημα σαν το σκάκι, που οι περισσότεροι αθλητες και μη, εχουν υψηλό δείκτη νοημοσύνης να υποβιβαζουν αυτη την αθλητικη ένωση.
  Δεν γνωριζω αν οι λογοι είναι οικονομικοί αλλά τέλος πάντων ας μπούνε σε αυτή την κολοχώρα άνθρωποι αξιόλογοι ,ικανοί που να διαθέτουν χρόνο και μεράκι για να διοικήσουν.
  Τελος σκεφτειτε καλα ποιους ψηφιζετε
  αρκετα πια τα ρουσφετια
  ντροπη για ολους για την χωρα και τους ευατους σας

  Σχόλιο από magvas | 9 Δεκέμβριος, 2010

 3. Πως να σκεφτω θετικα αν ακουω και διαβαζω οτι η εσο δισλειτουργει; πως να αφησω τα παιδια μου να παιζουν οταν εσεις δινετε κακο παραδειγμα.
  Θυμαμαι περσι δεν αφησατε τα παιδια που πρωτευσανε στη λαμια να παρουν μερος στο σχολικο πανελλαδικο πρωταθλημα στη χαλκιδικη τιμωρησατε τα παιδια μας αντι να βρισκατε μια λυση για αυτα.
  Αν ειλικρινα νοιωθετε καλα και ειστε καθαροι στον αγωνα σας συνεχιστε και μην ακουτε κανενα .ειμαι μαζι σας αν ομως εχετε κουραστει αφηστε τους ξεκουραστους και τους νεους να παρουν την τυχη στα χερια τους

  Σχόλιο από magvas | 9 Δεκέμβριος, 2010

 4. Αγαπητέ/Αγαπητή, ευχαριστώ για τα σχόλιά σας.
  Τα μετέτρεψα σε μικρογράμματα επειδή τα κεφαλαία κάνουν πολύ άσχημη εντύπωση – είναι ΣΑΝ ΝΑ ΣΟΥ ΦΩΝΑΖΟΥΝ και γι’ αυτό τα αποφεύγουμε στο Διαδίκτυο.

  Σχόλιο από dokiskaki | 9 Δεκέμβριος, 2010

 5. ευχαριστω για τη διορθωση και συγχωρεστε την αγανάκτηση μου.
  απλά δεν αντέχω άλλο να ακούω να γίνονται τα ίδια και τα ιδια και να μην μπορούμε να κάνουμε κάτι.
  επιτέλους πρέρει να αλλάξει ο έλληνας συμπεριφορά και ψυχολογία.

  Σχόλιο από magvas | 10 Δεκέμβριος, 2010

 6. mangvas, η πραγματική τιμωρία των παιδιών (και πολύ περισσότερο των γονιών τους, οι οποίοι και ταλαιπωρούνται, και πληρώνουν) είναι… η συμμετοχή στο πανηγυράκι της Χαλκιδικής. Το «πρωτάθλημα» αυτό είναι ωφέλιμο μόνο για τους διοργανωτές (και μόνο οικονομικά).
  Τάκη, κάπου διάβασα ότι παραιτήθηκε το ΔΣ της ΕΣΣΝΘ-Χ (η μάλλον, αυτά τα λίγα μέλη που είχαν απομείνει). Γνωρίζεις κάτι;

  Σχόλιο από PANFR | 13 Δεκέμβριος, 2010


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: