ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Τι το απρόσμενο συνέβη;

Γιατί Ηλία; Τι το απρόσμενο, αναπάντεχο ή φοβερό συνέβη και δεν έχω καν πάρει είδηση; (Συγγνώμη, αλλά τίποτε δεν μου προκαλεί εύκολα έκπληξη πια…)

Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσα πριν κανένα πεντάωρο στο σχόλιο του Ηλία του Παναγούλια, που μου επισήμανε ότι η χρονιά «Δυστυχώς δεν ξεκίνησε και πολύ καλά… Τουλάχιστον σκακιστικά».

Ήταν μια βιαστική απάντηση, που την έδωσα περνώντας αν πασάν από το μηχάνημά μου. Νόμιζα ότι κάτι θα είχε συμβεί πάλι με καμιά προκήρυξη, με τίποτε έλο ή σεμινάρια, με παραγοντισμούς και παραγοντίσκους και τα τέτοια.

Ήταν μια απάντηση που έδωσα χωρίς να κάνω πρώτα τον τελευταίο ενημερωτικό μου γύρο και χωρίς να πάρω είδηση την απόφαση του Φίλιππου να διακόψει το σκακιστικό ιστολόγιό του.

Το είδα πριν από λίγο. Μου φαίνεται απίστευτο. Κι αυτό επειδή το ιστολόγιο του Γάτου απλώς δεν είχε ολοκληρώσει την τροχιά του.

Δεν είναι καιρός που, όταν βρέθηκα σε ανάλογη ψυχολογική διάθεση, μου έγραψε, όταν είχα φτάσει σε ανάλογη απόφαση:

Οι λανθασμένες αποφάσεις υπάρχουν για να μπορούμε να τις πάρουμε πίσω (και αυτή τη φορά δεν μιλάω για την πολυσυζητημένη απόφαση του ΔΣ!).
Γνωρίζω πάρα πολύ καλά πόσος κόπος και πολύτιμος προσωπικός χρόνος απαιτείται για να υπάρχει στο ίντερνετ ένα καλοστημένο ιστολόγιο.
Πέρα από τις σκακιστικοπολιτικές συζητήσεις και διαφωνίες, θα σε παρακαλούσα, με το θάρρος που μου δίνει η πολύχρονη γνωριμία μας (1978, μια ζωή ολόκληρη), να μην επιμείνεις στην απόφασή σου και να το αφήσεις “έτσι”, στον αέρα, ανανεώνοντας το υλικό, όποτε εσύ κρίνεις σκόπιμο.

Σέβομαι και κατανοώ απόλυτα την απόφασή του. Είναι πραγματικά ψυχοφθόρα αγγαρεία να καταθέτεις καθημερινά ένα κομμάτι από τον εαυτό σου και, επειδή δεν θέλεις να κάνεις εκπτώσεις στις αρχές σου, να είσαι τελικά αναγκασμένος να στερείσαι κάτι που αγαπάς. Αισθάνεσαι πραγματικά άσχημα όταν δεν σε αφήνουν καν να προσφέρεις αυτό που θέλεις να μοιραστείς με όποιον το επιθυμεί.

Αισθάνομαι ότι ίσως ένιωσε ανάλογη πίκρα με αυτήν που ένιωσα κι εγώ όταν προσπάθησα να συζητήσω πολύ δύσκολα θέματα, με σεβασμό στην άποψη του άλλου όσο και στη δική μου, και συνάντησα ορθωμένους τοίχους. Ξέρω καλά ότι δεν είναι εύκολο όταν ο άλλος δεν θέλει να συζητήσει αλλά θέλει μόνο να πάψεις να μιλάς, να εξαφανιστείς –αν γίνεται– από το πρόσωπο της γης.

Όμως, χάρη στην παρέμβασή σου εκείνη, μπορώ σήμερα να σου ζητήσω από εδώ με τη σειρά μου Φίλιππε, με το θάρρος που μου δίνει η πολύχρονη γνωριμία μας (1978, μια ζωή ολόκληρη), να μην επιμείνεις στην απόφασή σου και να το αφήσεις “έτσι”, στον αέρα, ανανεώνοντας το υλικό, όποτε εσύ κρίνεις σκόπιμο.

15 Ιανουαρίου, 2011 - Posted by | ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ

6 Σχόλια »

 1. Δυστυχώς, συνονόματε, τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά. Ο Φίλιππας εδώ και πολύ καιρό (σχεδόν δύο χρόνια) είχε στοχοποιηθεί από «κύκλωμα» με ταπεινά ελατήρια (με βαλβίδες η όχι, αυτό δεν είναι του παρόντος). Κάποια στιγμή λοιπόν, μοιραία, έφτασε στα όριά του. Εσύ τι θα έκανες, αν καθημερινά ήσουν αναγκασμένος να σβήνεις «μερικές» δεκάδες ανώνυμων προσβλητικών, ανόητων, κακοηθέστατων σχολίων;
  Ο Φίλιππας είναι άνθρωπος που πιστεύει στην ελεύθερη έκφραση και διακίνηση ιδεών, και για αυτό στο παρελθόν απέρριψε κάθε πρόταση για moderation στα σχόλια, η την κατάργηση των ανώνυμων σχολίων. Αυτό είναι απόλυτα κατανοητό, και σεβαστό. Όταν όμως η κατάσταση έφτασε στο «μη παρέκει», και αναγκάστηκε να βάλει moderation στα σχόλια (νομίζω καταλαβαίνεις πόσο επαχθές είναι να είσαι καθημερινά ώρες ολόκληρες στην τσίλια, σβήνοντας υβριστικά δημοσιεύματα), κατόπιν θυμήθηκε τις γ@μημ@νες του αρχές (αυτές θα μας φάνε!), και διαπίστωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει να συντηρεί ένα «αντιδημοκρατικό» ιστολόγιο (σύμφωνα πάντα με την δική του αντίληψη περί δημοκρατίας, η οποία είναι ουτοπική μεν, υγιέστατη πέρα-για-πέρα δε). Αποφάσισε λοιπόνότι «μέχρι εδώ».
  Δεν νομίζω ότι έχουν ιδιαίτερο νόημα οι οποιεσδήποτε προτροπές. Προσωπικά, θλίβομαι βαθύτατα που το Ελληνικό σκάκι χάνει ένα τέτοιο ΔΙΑΜΑΝΤΙ ενημέρωσης και ελεύθερης επικοινωνίας, αλλά από την άλλη χαίρομαι ακόμη πιο βαθιά που ο φίλος μου ο Φίλιππας είναι πλέον απαλλαγμένος από τον βραχνά της αστυνόμευσης ηλιθίων. Προωπικά, του εύχομαι ότι καλύτερο στην προσωπική του ζωή από εδώ και πέρα (γιατί το ιστολόγιο του την είχε αφαιρέσει ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ), και να συνειδοποιήσει επιτέλους (γιατί νομίζω ότι δεν το έχει ακόμη εμπεδώσει στο ακέραιο) το πόσο σπουδαί, το πόσο μοναδικό, το πόσο διφοετικό ήταν το ιστολόγιό του.

  Σχόλιο από RFREN | 15 Ιανουαρίου, 2011

 2. Τα σαρδάμ στο παραπάνω σχόλιο, παρακαλώ να αποδοθούν στην συναισθηματική μου φόρτιση, όταν το έγραφα, και όχι στο χαλασμένο μου πληκτρολόγιο…

  Σχόλιο από RFREN | 15 Ιανουαρίου, 2011

 3. Παναγιώτη,

  Με τον Φίλιππο είχαμε συζητήσει το θέμα του μοδερέσιου, όπως το έχει βαφτίσει ένας άλλος ακάματος φίλος. Ότι δεν είναι εύκολο το θέμα με τα σχόλια καθώς και το να βρίσκεσαι στόχος συντονισμένων επιθέσεων δεν χρειάζεται να μου το πεις, το δικό μου αποχαιρετιστήριο μήνυμα ακόμη δεν έχει στεγνώσει…

  Όμως ο Γάτος είχε δίκιο να μην κλείνεις εντελώς το μαγαζί. Αλλιώς πώς θα κάναμε τώρα αυτή τη μικρή κουβέντα;

  Σχόλιο από dokiskaki | 15 Ιανουαρίου, 2011

 4. Χμ… να ξανανοίξει το μαγαζί, τώρα με τις εκπτώσεις; Δεν το πολυβλέπω…
  Ίσως πραγματικά συνέβη κάτι, που επιτάχυνε τα γεγονότα. Όμως για μένα, μόνο απρόσμενο δεν ήταν. Φαινόταν καθαρά, το ζητούμενο ήταν το «πότε». Κάποιοι το χαίρονται ιδιαίτερα το γεγονός, κι έχουν ανοίξει μαλαματίνες (πολύ ματζίρηδες για σαμπάνιες).

  Σχόλιο από PANFR | 16 Ιανουαρίου, 2011

 5. Αν και τους τελευταίους μήνες, λόγω φόρτου εργασίας, δεν είχα τη δυνατότητα να συμμετάσχω σε συζητήσεις όπως παλιά, δεν μπορώ παρά να εκφράσω τη λύπη μου για την εξέλιξη αυτή. Ήταν ένα πραγματικά συναρπαστικό ιστολόγιο με πλούσια και πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία. Δεν θα πω τίποτα παραπάνω, γιατί δεν έχω προσωπική εμπειρία από δημιουργία και – το κυριότερο – συντήρηση ιστολογίου, οπότε δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω (ή να κατανοήσω) την πίεση που αυτό προκαλεί στο διαχειριστή. Εύχομαι όμως κάποια μέρα να επανέλθει το ιστολόγιο αυτό στη ζωή…
  Τάκη, τώρα που βρήκα χρόνο (και έκλεισε το ιστολόγιο του Φίλιππα), όπως καταλαβαίνεις θα την πληρώσει το δικό σου μπλογκ 🙂

  Σχόλιο από middlewave | 18 Ιανουαρίου, 2011

 6. Γιατί, σε έδιωξα ποτέ; :-p

  Σχόλιο από dokiskaki | 18 Ιανουαρίου, 2011


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: