ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Αποφάσεις για τα διασυλλογικά

Το ΔΣ της ΕΣΟ στη χτεσινή συνεδρίασή του αποφάσισε για τα διασυλλογικά τα εξής:

 1) Για το 2012, 2013 και 2014, η Α’ Εθνική θα γίνει με το σημερινό σύστημα (34 ομάδες, ελβετικό κλπ) με δεκαμελείς συνθέσεις. Στην περσινή σύνθεση, που δεν έγινε αποδεκτή από τη μεγάλη πλειοψηφία των σωματείων, προστίθεται μία γενική («αντρική») και μία εφηβική σκακιέρα.

Οι ηλικίες στις αναπτυξιακές σκακιέρες θα είναι:

Για τις τρεις γενικές εφηβικές σκακιέρες («αγόρια»):

Το 2012: Κ18, Κ16, Κ12 (επανέρχεται η K16 και προστίθεται στη φετινή σύνθεση)

Από το 2013: Κ16, Κ14, Κ12 (καταργείται η Κ18 και αντικαθίσταται από την Κ14)

Για τις δύο σκακιέρες νεανίδων:

Το 2012: Κ18, Κ16 (παραμένει η ισχύουσα φετινή σύνθεση)

Το 2013: Κ18, Κ14 (κατεβαίνει το κάτω όριο)

Από το 2014: Κ16, Κ14 (κατεβαίνει και το πάνω όριο)

 2) Η ισχυρή άποψη πολλών σωματείων και μελών του ΔΣ για τη διάσπαση των πρωταθλημάτων σε επιμέρους κατηγορίες προβλημάτισε έντονα το ΔΣ. Υπήρξε πλειοψηφική συμφωνία ότι πρόκειται πιθανόν για επιθυμητή ή αναγκαία εξέλιξη, που δεν μπορεί όμως να εφαρμοστεί πριν από το 2015, και αφού πρώτα δοκιμαστεί το μοντέλο σε περιφερειακό επίπεδο ώστε να εντοπιστούν ενδεχόμενα σημεία τριβών. Συζητήθηκαν δύο μοντέλα διάσπασης, σχηματικά:

Α) Η «πρόταση Βιδάλη» για δύο ξεχωριστά πρωταθλήματα, γενικό (με γυναικεία σκακιέρα) και νεανικό (με σύνθεση μικτού νεανικού –που καταργείται) με απόλυτη ελευθερία των σωματείων να επιλέγουν πού θα συμμετέχουν και

Β) Η «πρόταση Δρεπανιώτη» για τρία ξεχωριστά πρωταθλήματα, γενικό (που θα αντικαταστήσει το Κύπελλο Ελλάδας), νεανικό και γυναικείο (με κατάργηση του Μικτού Νεανικού) και ανάδειξη πρωταθλήτριας Α’ Εθνικής από το άθροισμα των επιμέρους πρωταθλημάτων, επίσης με ελευθερία των σωματείων να επιλέγουν πού θα συμμετέχουν

και υπερψηφίστηκε ως προτιμότερο μοντέλο το δεύτερο, επειδή διατηρεί την πίεση προς τα σωματεία του πρωταθλητισμού ώστε να μην εγκαταλείψουν την καλλιέργεια των αναπτυξιακών κατηγοριών και να μη στραφούν αποκλειστικά στο σκάκι κορυφής.

Για να εξεταστεί η λειτουργία του συστήματος στην πράξη, η ΕΣΟ αποφάσισε, για όποια περιφερειακή Ένωση διοργανώνει το πρωτάθλημά της σύμφωνα με τις προδιαγραφές της «πρότασης Δρεπανιώτη», (με την απαραίτητη προσαρμογή στις τοπικές συνθήκες), να διπλασιάζονται οι ομάδες της περιοχής που έχουν δικαίωμα πρόκρισης στην Α’ Εθνική.

Διατηρείται η ρύθμιση που επιτρέπει στις περιφερειακές ενώσεις να οργανώνουν τα περιφερειακά πρωταθλήματα με μεγαλύτερη σύνθεση, εφόσον (για πρωταθλήματα που δίνουν δικαίωμα πρόκρισης στην Α’ Εθνική) περιέχονται σε αυτήν όλες οι σκακιέρες που προβλέπονται στη σύνθεση της Α’ Εθνικής. Οι προδιαγραφές συμμετοχής αλλοδαπών σε τουρνουά ΠΟΑ ή ισοδύναμα εξισώνεται με της Α’ Εθνικής. Το θέμα της συμμετοχής αλλοδαπών μόνιμων κατοίκων της χώρας χωρίς περιορισμούς έχει ήδη τεθεί προς την επόμενη Γενική Συνέλευση της ΕΣΟ με θετική εισήγηση από το ΔΣ.

 

 Αυτό είναι το πρακτικό, το «ειδησεογραφικό» κομμάτι, αυτό που ενδιαφέρει όλους. Για το τι (μπορεί να) σημαίνουν κατά τη γνώμη μου στην πράξη όλα αυτά και πώς (και αν) μπορούν να εφαρμοστούν, επιφυλάσσομαι, αν υπάρχει ενδιαφέρον, να συντάξω ένα ξεχωριστό σχόλιο τις επόμενες ημέρες.

 

12 Σεπτεμβρίου, 2011 - Posted by | ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΑ, ΕΣΟ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

1 σχόλιο »

  1. Πάντα υπάρχει ενδιαφέρον!

    Σχόλιο από middlewave | 12 Σεπτεμβρίου, 2011


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: