ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Αλλαγές στο σύστημα εθνικής αξιολόγησης από το 2015

Στο χτεσινό ΔΣ της ΕΣΟ εγκρίθηκε η εισήγηση της Επιτροπής Τίτλων και Αξιολόγησης  με τις τροποποιήσεις που θα ισχύσουν στον υπολογισμό των εθνικών βαθμών αξιολόγησης από την 1/1/2015. Οι τροποποιήσεις έγιναν ώστε ο υπολογισμός να ακολουθεί τις νέες προδιαγραφές του διεθνούς συστήματος αξιολόγησης της FIDE (π.χ. βαθμός αξιολόγησης από πέντε παρτίδες) με προσαρμογές που οφείλονται:

 • Στην ανάγκη ενσωμάτωσης και αξιόπιστης αξιολόγησης των νεαρών και νεοεγγραφέντων σκακιστών.
 • Στη δημιουργία κινήτρων για συμμετοχή σε αγώνες των σκακιστών ηλικίας μέχρι 14 ετών.
 • Στην περιοδικότητα του συστήματος της ΕΣΟ (δύο λίστες κάθε χρόνο).
 • Στη χρήση του συστήματος και για τον υπολογισμό και άλλων αγωνιστικών και στατιστικών στοιχείων σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία και τους εσωτερικούς κανονισμούς της ΕΣΟ.

Ποιοτικά, οι κύριες αλλαγές που γίνονται είναι οι εξής:

 • Ο ελάχιστος βαθμός αξιολόγησης για ένταξη στους πίνακες ορίζεται στους 800 βαθμούς αντί των 1000. Το 800 δεν είναι πάγιος αρχικός βαθμός, αλλά από τη στιγμή που κάποιος θα ξεπεράσει το 800, θα παραμένει αξιολογημένος με ελάχιστο βαθμό 800, ακόμη και αν η αξιολόγησή του πέσει κάτω από το όριο αυτό. Επίσης, ακόμη και αν η αρχική του αξιολόγηση είναι κάτω από 800, π.χ. 750 ή 682, ο αρχικός του βαθμός θα ανέβει στο 800.
 • Η βαθμολόγηση θα γίνεται σε πολλαπλάσια του ενός βαθμού (π.χ. 1371, 1248, 2309) και όχι πολλαπλάσια του 5 όπως ίσχυε ως τώρα.
 • Για την απόκτηση ΕΛΟ θα αρκούν πλέον 5 παρτίδες με αξιολογημένους αντιπάλους (με την προϋπόθεση ότι επιτεύχθηκε τουλάχιστον 1 ισοπαλία ή νίκη), αντί των 9 που ισχύει σήμερα. Τα μη επαρκή αποτελέσματα (κάθε παρτίδα με αξιολογημένο αντίπαλο μέχρι την συμπλήρωση των 5) θα διατηρούνται χωρίς χρονικό περιορισμό μέχρι την πρώτη αξιολόγηση.
 • Αλλαγές γίνονται στον συντελεστή Κ (ανώτερο Κ = 40 για βαθμούς από 800 – 1400 αντί του 35 που ισχύει τώρα, και 30 για 1401-1800, 20 για 1801-2400 και 10 πάνω από 2400). Ο συντελεστής σταθεροποιείται μόνο μετά την υπέρβαση του ορίου του 2400.
 • Επιδότηση 30 βαθμών ανά βαθμολογική περίοδο για τους ενεργούς σκακιστές μέχρι τη συμπλήρωση του 14ου έτους (αν έχουν παίξει τουλάχιστον τρεις επίσημες παρτίδες στην ίδια περίοδο) και εφόσον ο βαθμός της αξιολόγησής τους δεν υπερβαίνει το 1600.

Για την εφαρμογή του συστήματος από 1/1/2015 θα ισχύσουν μεταβατικά οι εξής ρυθμίσεις:

 • Για όσους έχουν ήδη (μη δημοσιευμένη) απόδοση πάνω από 1000 σε 5-9 παρτίδες θα θεωρηθεί αυτή η απόδοσή τους ως σταθεροποιημένο αρχικό έλο τους.
 • Για όσους έχουν (μη δημοσιευμένη) απόδοση πάνω από 1000 σε λιγότερες από 5 παρτίδες, θα θεωρηθεί ότι έχουν απόδοση 1000 για όσες παρτίδες τους λείπουν μέχρι να συμπληρωθούν οι πέντε και θα εμφανίζονται με το έλο αυτό ως σταθεροποιημένο αρχικό.
 • Οι υπόλοιποι θα ξεκινήσουν με σταθεροποιημένο ό,τι έλο έχουν και εμφανίζεται στον ισχύοντα πίνακα.

28 Σεπτεμβρίου, 2014 - Posted by | ΕΛΟ, ΕΣΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: