ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Ένας νέος GM

Το άρθρο μου αυτό δημοσιεύτηκε την άνοιξη του 1993

ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ GM

του Τάκη Δρεπανιώτη

Στα έξι χρόνια διεθνής μετρ, στα δεκαπέντε γκρανμέτρ. Αυτός είναι, σύμφωνα με τις στατιστικές, ο χρόνος που χρειάζεται ένα γνήσιο σκακιστικό ταλέντο για να φτάσει από το μηδέν στην κορυφή του παγκόσμιου σκακιού. Είμαι λοιπόν περήφανος, που ένας φίλος από τα πρώτα του σκακιστικά βήματα, ένας σκακιστής γέννημα-θρέμμα της «Σχολής της Καλλιθέας», τα κατάφερε «μέσα στις προθεσμίες» του.

Ο Στράτος Γρίβας πρωτοεμφανίστηκε στο ημιυπόγειο εντευκτήριο του Σκακιστικού Ομίλου Καλλιθέας, τότε στην οδό Δημοσθένους 151, δειλός πιτσιρικάς, πριν δεκατέσσερα περίπου χρόνια. Η «εποχή της Καλλιθέας» στο Αθηναϊκό και Πανελλήνιο σκάκι μόλις είχε αρχίσει, και ο Στράτος Γρίβας δεν ήταν, αρχικά, παρά ένας από τους πολλούς μικρούς σκακιστές που γκρέμιζαν βασιλιάδες και βασίλισσες πάνω στις σκακιέρες.

Σύμφωνα με τη βασική συνταγή της «Σχολής της Καλλιθέας», ο νεαρός σκακιστής «σπρώχτηκε» στα βαθιά νερά, να κολυμπήσει. Το πρώτο του τουρνουά ήταν καταστροφικό -ούτε μισός βαθμός σε όλα του τα παιχνίδια, που ήταν νομίζω 13 αγώνες! Το αποτέλεσμά του αυτό ήταν μάλιστα αφορμή για ένα από τα γνήσια σκακιστικά ανέκδοτα -που περίμενα αυτήν ακριβώς τη στιγμή για να καταγράψω:

Συζητώντας ένα απόγευμα με το Νίκο Γαβριλάκη (ο Νίκος μας μυούσε στις περίπλοκες βαριάντες του Δράκου, και το χόμπι μας ήταν τα «δημοσιογραφικά» μπλιτσάκια) φτάσαμε στο θέμα των ταλέντων, και του πώς μπορεί κανείς να τα «οσφρανθεί». Ο Νίκος, καταξιωμένο ήδη τότε ταλέντο του ελληνικού σκακιού, πλησίασε στον πίνακα της βαθμολογίας του εσωτερικού παιδικού πρωταθλήματος και είπε το περίφημο: «Από τα παιδιά αυτά δεν ξέρω κανέναν. Από τον πίνακα όμως, μπορώ να πώ σίγουρα ότι αυτός με τους μηδέν βαθμούς δε θα γίνει ποτέ του παίκτης…»

Ποια είναι η πιθανότητα να πέσεις στην εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα; —ο Νίκος Γαβριλάκης είχε εντοπίσει έναν από τους σκακιστές που θα χάραζαν το όνομά τους στην ελληνική σκακιστική ιστορία.

Το πείσμα και η μεθοδικότητα του Στράτου Γρίβα δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Πέρασε το καλοκαίρι του μελετώντας τον φρεσκοτυπωμένο τότε δεύτερο τόμο του Σιαπέρα, ρουφώντας την κάθε συμβουλή του αξέχαστου γερο-Σαβέλ, και παίζοντας ακατάπαυστα σκάκι, σκάκι, σκάκι.

Τα αποτελέσματα δεν άργησαν , η εξέλιξή του ήταν ραγδαία. Ο Στράτος αξιοποίησε κάθε δυνατότητα σκακιστικής βελτίωσης που του δινόταν, με τον καλύτερο τρόπο. Το 1982 ήταν ήδη πρωταθλητής Ελλάδας εφήβων, αλλά στην Ολυμπιάδα της Λουκέρνης δεν ήταν παρά θεατής -την επόμενη χρονιά θα κατακτούσε το πρώτο του πρωτάθλημα Ελλάδας.

Από εκεί και πέρα η πορεία του ήταν προκαθορισμένη, ξεπερνώντας ατυχίες και πισωγυρίσματα κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο του διεθνή μετρ και να καταξιωθεί στην κορυφή του ελληνικού σκακιού. Η αγάπη του για το σκάκι και η μεθοδικότητά του τον ανέδειξαν σε σπουδαίο προπονητή και πολυγραφότατο σκακιστικό συγγραφέα.

Η ολιγόχρονη παραμονή του στη Θεσσαλονίκη άφησε πλούσιους σκακιστικούς καρπούς (π.χ. στη σχολή της ΔΕΗ), αλλά τον βοήθησε και να ωριμάσει, να γνωρίσει καλύτερα ανθρώπους, πράγματα, και καταστάσεις.

Ωριμάζοντας σαν άνθρωπος παράλληλα με τη σκακιστική εξέλιξή του, κατάφερε να επικρατήσει στα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθένας μας μέσα στην κοινωνία, με όπλο του τις ικανότητές του και την αγάπη του για το σκάκι. Πάντα ήταν έτοιμος για αναζήτηση, ικανός να ξεπεράσει τις ρήξεις με φιλίες και καταστάσεις.

Ετσι, ο τίτλος του γκρανμέτρ δεν ήταν παρά θέμα χρόνου. Επιστρέφοντας στην Αθήνα, «σαν έτοιμος από καιρό», ο φιλότιμος πιτσιρικάς έγινε ο τρίτος Έλληνας γκρανμέτρ στη σκακιστική μας ιστορία.

Γνωρίζοντας το Στράτο, ξέρω ότι δεν θα ικανοποιηθεί με την κορυφή αυτήν· θα θελήσει να κατακτήσει κι άλλες. Περιμένω με ενδιαφέρον να δω τα σχέδιά του, που είμαι σίγουρος ότι με τη μεγάλη θέλησή του θα καταφέρει να υλοποιήσει. Του εύχομαι και σ’ αυτές τις αναζητήσεις του, κάθε επιτυχία.

ΥΓ : Η FIDE απένειμε τον τίτλο του GM στον Στράτο Γρίβα στις 7 Φεβρουαρίου 1993. Ο τίτλος θα έχει ισχύ από 1η Ιουλίου με την έκδοση των διεθνών ΕΛΟ.

Advertisements

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: