ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Η ΕΣΣΚΕ και τα προβλήματα των σκακιστικών ενώσεων

Σε μια χώρα όπου ζούμε καθημερινά την κατάρρευση των κοινωνικών δομών και κάθε βεβαιότητας για το αύριο, αυτό εδώ το άρθρο θα έπρεπε να είναι περιττή, άχρηστη πολυτέλεια. Όταν το σκάκι (μαζί με όλον τον αθλητισμό) βρίσκεται αντιμέτωπο με τεράστιες περικοπές επιχορηγήσεων θα έπρεπε να μπορεί να λειτουργήσει σαν μια οικογένεια, ξεπερνώντας λογικές και διαμάχες άλλων εποχών.

Οι σκακιστικές ενώσεις είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και τη διατήρηση του σκακιού στη βάση, πολύ περισσότερο που το κέντρο θα προσπαθεί να διατηρήσει τις πανελλήνιες αγωνιστικές και οργανωτικές δομές και τις υποχρεώσεις της εθνικής αντιπροσώπευσης.

Υπάρχουν –πάντα υπήρχαν– μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα με τη λειτουργία των Ενώσεων. Από θεσμικά θέματα, όπως το διαφορετικό εκλεκτορικό σώμα, τα σωματεία στα σύνορα των ενώσεων, οι περιπτώσεις κακοδιαχείρισης, η συγκρουσιακή πολιτική με το κέντρο για την ικανοποίηση φιλοδοξιών ή τη συγκάλυψη τοπικών αδυναμιών και πολλά άλλα.

Αυτό που συμβαίνει, όμως, με την ΕΣΣΚΕ πλησιάζει τα όρια του γκροτέσκου. Πριν μερικά χρόνια, αντιδρώντας σε αρνητικά φαινόμενα στην περιοχή τους, μια δραστήρια ομάδα σωματείων και ανθρώπων συνέστησαν μια ένωση σωματείων και άρχισαν να εργάζονται για το σκάκι στα πλαίσιά της. Το ικανό δυναμικό και το κέφι της νέας προσπάθειας απέδωσαν, καθώς ζωντάνεψαν πολλές περιοχές που δεν είχαν καν ή είχαν υποτυπώδη σκακιστική δραστηριότητα.

Η ΕΣΟ, όμως, δεν αναγνώρισε τη συγκεκριμένη ένωση κρίνοντας ότι αν και νόμιμη, δεν ήταν γεωγραφικά αντιπροσωπευτική στη λογική του αθλητικού νόμου. Στο καταστατικό της, η ΕΣΣΚΕ είχε συμπεριλάβει τους νομούς της Θεσσαλίας, τον σημαντικότερο νομό της Στερεάς, τη Φθιώτιδα, όπου βρίσκεται και η πρωτεύουσα Λαμία (που αναδείχτηκε σε σκακιστικό κέντρο της ΕΣΣΚΕ) και ένα κομμάτι, το βόρειο, της Εύβοιας. Τα προβλήματα είναι προφανή για όποιον θέλει να δει τα πράγματα ψύχραιμα και κοιτάζοντας απέξω: Πού θα έπρεπε να ενταχθούν τα σωματεία της υπόλοιπης Εύβοιας και της υπόλοιπης Στερεάς αν όχι στην ένωση όπου βρίσκεται η πρωτεύουσά τους;

Αν η ΕΣΟ αποδεχόταν μια ένωση με αυτόν τον σχεδιασμό, θα άνοιγε τον δρόμο για ενώσεις κατά παραγγελία: δυο νησιά από δω, μια επαρχία από εκεί, τρεις πόλεις παραπέρα. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα.

Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί μια τεταμένη κατάσταση με δικαστικές διαμάχες, η περιοχή να μην μπορεί να ενταχθεί στους εθνικούς σχεδιασμούς κλπ. Γι’ αυτό, από τις πρώτες του συνεδριάσεις, το νέο ΔΣ της ΕΣΟ εξουσιοδότησε τον αντιπρόεδρο Βασίλη Θεοδωρίδη να αναλάβει επαφές και συζητήσεις με σκοπό να λυθούν τα προβλήματα και να επιστρέψει η ηρεμία στην περιοχή. Η πολύ απλή πρόταση του ΔΣ της ΕΣΟ έχει περιγραφεί δημόσια σε γενικές γραμμές και είναι η εξής: Μία ενιαία ένωση για την αποκεντρωμένη περιφέρεια της Κεντρικής Ελλάδας (που περιλαμβάνει τις αυτοδιοικητικές περιφέρειες της Στερεάς και της Θεσσαλίας) με δύο παράλληλες εσωτερικές δομές και τη διακριτική ευχέρεια των σωματείων να επιλέξουν σε ποια από τις δύο εσωτερικές δομές θα ενταχθούν. Προφανώς χρειάζονται εσωτερικές ρυθμίσεις και κανονισμοί, καθώς η περιοχή είναι γεωγραφικά μεγάλη και η ΕΣΟ είναι διατεθειμένη να συζητήσει με όλους τους παράγοντες της περιοχής για να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις. Είναι απαραίτητο, άλλωστε: ας σκεφτούμε απλώς ότι ένας αγώνας Κάρυστος-Τρίκαλα απαιτεί διήμερη ταλαιπωρία και μπόλικα έξοδα.

Δυστυχώς, οι προτάσεις της ΕΣΟ μοιάζει να μην φτάνουν στα σωματεία της ΕΣΣΚΕ –ίσως κάποιοι βολεύονται να φωνάζουν «Έρχεται ο μπαμπούλας!» Με αυτόν τον τρόπο, όμως, απογοητεύουν και όσους θέλουν πραγματικά να δοθεί λύση στο υπαρκτό πρόβλημα. Το αποτέλεσμα: η κρίση διαιωνίζεται. Κακή κίνηση κάποιων, αν δεν είναι αυτός ο σκοπός τους, καλή αν θέλουν να καλλιεργούν τη λογική του «κάλλιο πρώτος στο χωριό».

Το πρόσφατο παράδειγμα με τα σχολικά δείχνει σε ποιο σημείο μπορεί να φτάσει κανείς υποστηρίζοντας θέσεις που ίσχυαν σε ένα περιβάλλον που έχει αλλάξει δραστικά στο μεταξύ. Το ΔΣ της ΕΣΟ, αντιμέτωπο με την προοπτική να μην υπάρξει αναγνωρισμένος διοργανωτής σχολικών στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας, αποφάσισε να αναθέσει τις διοργανώσεις στους τοπικούς συλλόγους. Με αυτόν τον τρόπο ανατέθηκαν οι σχολικοί αγώνες στη Βοιωτία, στην Εύβοια, στην Καρδίτσα και στη Φωκίδα.

Η ΕΣΣΚΕ, δείχνοντας μια ακατανόητη αδιαλλαξία, έστειλε προκήρυξη ως ΕΣΣΚΕ γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή, καθώς η ΕΣΣΚΕ εξακολουθεί να μην είναι αναγνωρισμένο σωματείο από την ΕΣΟ. Στο ΔΣ της ΕΣΟ πρότεινα να γίνει αποδεκτή η ίδια προκήρυξη, κατά λέξη, εφόσον οι αναφορές στην ΕΣΣΚΕ αντικατασταθούν από αναφορά στα σωματεία, που είναι μέλη της ΕΣΟ. Η πρόταση απορρίφτηκε από την ΕΣΣΚΕ και ήδη εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο τα πρώτα σχόλια για τα παιδιά που αποκλείει από τα σχολικά η κακή ΕΣΟ.

Νομίζω ότι κάθε καλοπροαίρετος άνθρωπος μπορεί να καταλάβει ότι στη διάρκεια ενός διαλόγου για το πώς θα λυθεί το πρόβλημα ΕΣΣΚΕ, η ΕΣΟ δεν μπορεί να αναθέτει διοργανώσεις σε ένα σωματείο που δεν το αναγνωρίζει ακόμη. Ας υπάρξει, λοιπόν, πλήρης ενημέρωση και σταράτα λόγια, χωρίς παιχνιδάκια και μικροπονηριές.

Οι συνθήκες έχουν αλλάξει και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στο ΔΣ της ΕΣΟ που θέλουν να λυθεί αυτό το θέμα. Η λύση δεν μπορεί να επιβληθεί όμως ούτε με το ζόρι, ούτε σε βάρος της λογικής. Η ΕΣΟ έδειξε έμπρακτα τη διάθεσή της να κάνει ένα βήμα καταλλαγής με την προθυμία της να αναθέσει στα σωματεία τη διοργάνωση –αναγνωρίζοντάς τους, κατά τη γνώμη μου, και την ικανότητα να κάνουν καλή διοργάνωση.

Αυτό που πρέπει να δείξουν έμπρακτα οι ικανοί άνθρωποι που έστησαν και λειτούργησαν την ΕΣΣKE ως τώρα είναι αν μπορούν να διαχειριστούν πολιτικά το έργο τους στις σημερινές, διαφορετικές συνθήκες και να το οδηγήσουν στη λογική του εξέλιξη και ένταξη στο συνολικό ελληνικό σκάκι.

28 Μαρτίου, 2013 - Posted by | ΓΕΝΙΚΑ

19 Σχόλια »

  1. Καταρχήν η ΕΣΣΚΕ δεν είναι σωματείο όπως επιμένετε να την αποκαλείτε. Είναι ένωση και ώς ένωση δεν χρειάζεται καμία αναγνωριση από την ΕΣΟ σύμφωνα με τον Αθλητικό Νόμο. Δε θα μπορούσε εξάλλου να τεθεί θέμα αναγνώρισης αφού Ομοσπονδία και Ενώσεις ανήκουν στην ίδια βαθμίδα και δεν υπάρχει σχέση ιεραρχίας μεταξύ των δύο. Αυτά λέει με σαφήνεια ο αθλητικός νόμος. Σωματεία απαρτίζουν την ομοσπονδία και είναι μέλη της, σωματεία απαρτίζουν και τις ενώσεις. Απλά η Ομοσπονδία και οι Ενώσεις συνεργάζονται για να γίνει το έργο τους πιο αποτελεσματικό και πιο εύκολο.

    Δεν προκύπτει από πουθενά κάποιο δικαίωμα της ΕΣΟ να κανονίζει τις ενώσεις ανά τη χώρα ή τις γεωγραφικές περιοχές. Απορώ, δηλαδή, με το συμβούλιο της ΕΣΟ που δείχνει να μην έχει διαβάσει καν τον αθλητικό νόμο. Το τι δικαιοδοσία έχει η ΕΣΟ πηγάζει από το καταστατικό της και τον αθλητικό νόμο. Εάν στη Φθιώτιδα είχαν 10 σωματεία και δημιουργούσαν μία ένωση όπως λέει ο νόμος ποιά θα ήταν η στάση της ΕΣΟ;

    Όσο για την πρόταση του Θεοδωρίδη, εμείς συγκαλέσαμε ΓΣ και πήραμε αποφάσεις μόνο και μόνο για να μάθουμε μερικές μέρες μετά ότι το θέμα δεν συζητήθηκε όπως θα έπρεπε αλλά αποφασίστηκε αιφνιδιαστικά να σταλεί μια επιστολή στα σωματεία. Μάλιστα και η ίδια η επιστολή αντιβαίνει στον αθλητικό νόμο αφού αναφέρεται σε 2 τοπικές επιτροπές μέσα στο πλαίσιο μιας ένωσης πράγμα που απαγορεύεται.

    Δεν είμαστε «κολλημένοι». Διατυπώστε με καθαρότητα το πρόβλημα που υπάρχει (αν υπάρχει) με την νομιμότητα της ΕΣΣΚΕ, διατυπώστε μια καθαρή και προπαντώς νόμιμη και βιώσιμη πρόταση και εμείς θα την μελετήσουμε. Και όταν λέω «εμείς» εννοώ τα σωματεία της ΕΣΣΚΕ στην ΓΣ τους.

    Απλά μέχρι τώρα αυτό που εισπράτουμε ως σωματεία της ΕΣΣΚΕ είναι ότι το μόνο που κάνει η ΕΣΟ είναι να προσπαθεί να μας βάλει τρικλοποδιές.

    Σχόλιο από Σκόδρας Στέργιος | 28 Μαρτίου, 2013

  2. Κύριε Σκόδρα, ευχαριστώ για το σχόλιό σας και ζητώ συγγνώμη επειδή είχε πιαστεί στη σπαμοπαγίδα.

    Πρώτα πρώτα: Η ΕΣΣΚΕ, όπως και η ΕΣΟ άλλωστε, είναι σωματεία του Αστικού Κώδικα. Άρα, δεν υπάρχει κάτι προσβλητικό στη χρήση της νομικής επωνυμίας τους.

    Ελπίζω να συμφωνούμε ότι ο αθλητικός νόμος λέει:

    Κάθε αθλητική ένωση συγκροτείται από σωµατεία του οικείου κλάδου άθλησης τα οποία έχουν την έδρα τους στον ίδιο νομό. Σε κάθε Νοµαρχιακή Αυτοδιοίκηση επιτρέπεται να ιδρύεται µία µόνο αθλητική ένωση για κάθε άθληµα ή κλάδο άθλησης. Κατ’ εξαίρεση, µία αθλητική ένωση µπορεί να περιλαµβάνει σωµατεία που έχουν την έδρα τους σε περισσότερους από έναν νοµούς, σύµφωνα µε τα οριζόµενα από το καταστατικό της οικείας αθλητικής οµοσπονδίας, το οποίο επίσης προσδιορίζει και τα όρια της ευρύτερης περιφέρειας.

    Αυτά που καταλαβαίνω διαβάζοντας αυτό το άρθρο είναι τα εξής:

    (1) Η αθλητική ένωση συγκροτείται καταρχήν κατά νομό. Επομένως, στην ερώτησή σας, πιστεύω ότι αν συσταθεί Ένωση σωματείων Φθιώτιδας, θα είναι 100% σύμφωνη με τον αθλητικό νόμο.

    (2) Ότι σε κάθε Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση μπορεί να υπάρχει μόνο μια ένωση. Αφού δεν μπορούν να υπάρξουν δύο ενώσεις στην Εύβοια, δεν μπορεί να υπάρχει ένωση με πρόβλεψη μόνο για ένα τμήμα ενός νομού.

    (3) Κατεξαίρεση, λέει ο νόμος, μπορεί να υπάρχει ένωση σε περισσότερους νομούς ή και σε ευρύτερη περιφέρεια, με όρια που καθορίζονται από το καταστατικό. Αφού το καταστατικό της ΕΣΟ δεν έχει σχετική πρόβλεψη, το επόμενο αρμόδιο όργανο για να πάρει αποφάσεις είναι, σύμφωνα με το καταστατικό, το ΔΣ της ΕΣΟ.

    (4) Πουθενά δεν θα διαβάσετε ή δεν θα ακούσετε από εμένα τη φράση «μη νόμιμη» για την ΕΣΣΚΕ.

    (5) Δεν ξέρω πώς θα έπρεπε να συζητηθεί το θέμα και οι αποφάσεις που πήραν τα σωματεία στη ΓΣ της ΕΣΣΚΕ, αλλά η ενημέρωση που προσκομίστηκε στο ΔΣ της ΕΣΟ ήταν ότι το θέμα δεν παρουσιάστηκε καν στη ΓΣ σας.

    (6) Η πρόταση της ΕΣΟ έχει διατυπωθεί γραπτά και δημόσια. Αντίθετα, δεν έχουμε δει πουθενά διατυπωμένη επίσημα αντιπρόταση από την ΕΣΣΚΕ πέρα από κείμενα που ακολουθούν τη λογική «Εμείς είμαστε μια χαρά, αφήστε μας ήσυχους, ξέρουμε τι κάνουμε». Αν η πρόταση της ΕΣΟ δεν είναι βιώσιμη, το σωστό είναι να ακουστεί το γιατί και να βρεθούν λύσεις ώστε να γίνει βιώσιμη. Όσο για το αν θα ορίζει το τροποποιημένο καταστατικό «τοπικές» επιτροπές» ή «περιφερειακές» επιτροπές ή «οτιδήποτε» επιτροπές ή μονάδες σκακιστικής συνεργασίας ή ό,τι άλλο μπορεί να σκεφτεί ο άνθρωπος, προσωπικά, όπως έχουν πει πιο σοφοί άνθρωποι από εμένα, δεν με ενδιαφέρει αν η γάτα είναι άσπρη ή μαύρη· μου αρκεί να πιάνει τα ποντίκια.

    Νομίζω ότι η δική σας αίσθηση, ότι η ΕΣΟ θέλει να σς βάζει τρικλοποδιές, και η αίσθηση του ΔΣ της ΕΣΟ, ότι δεν θέλετε να συζητήσετε το οτιδήποτε, μπορεί να εξομαλυνθεί μόνο με καθαρά λόγια και δημόσια συζήτηση, όπως κάνουμε αυτή τη στιγμή εδώ.

    Και επαναλαμβάνω τη δέσμευσή μου ως εφ. σχ. σκακιού (που απορρίφθηκε από τους συμβούλους που παίρνουν πάντα το μέρος της ΕΣΣΚΕ στο ΔΣ): Εφόσον η προκήρυξη των σχολικών αναφέρει ως διοργανωτές τα σωματεία της περιοχής (που δεν είναι μόνο μέλη της ΕΣΣΚΕ, είναι και της ΕΣΟ) και δεν προσπαθεί να νομιμοποιήσει πλαγίως την ΕΣΣΚΕ, οι αγώνες θα ενταχθούν στον σχεδιασμό. Αλλά, παρακαλώ, πριν γίνουν οι αγώνες. Και σε αντάλλαγμα, δεσμεύομαι ότι δεν θα ασχοληθώ με το τι θα γράφουν τα πόστερ σας και τα πανό σας.

    Ένα τελευταίο: Έχετε δίκιο ως προς το ότι η ΕΣΟ δεν έχει αρμοδιότητα να «αναγνωρίζει» ενώσεις και δεν υπάρχει ιεραρχική σχέση μεταξύ τους. Από πουθενά στον αθλητικό νόμο δεν προκύπτει όμως και ότι η ΕΣΟ είναι υποχρεωμένη να αναθέσει τμήμα των ευθυνών και αρμοδιοτήτων της σε οποιοδήποτε νομικό ή φυσικό πρόσωπο χωρίς να έχει όποιες εγγυήσεις θεωρεί επαρκείς. Και μην θεωρείτε ότι σας γίνεται κάποια ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Και με άλλες, «αναγνωρισμένες», ενώσεις έχουν υπάρξει εκρηκτικές σχέσεις στο παρελθόν.

    Σχόλιο από dokiskaki | 28 Μαρτίου, 2013

  3. «δεν προκύπτει όμως και ότι η ΕΣΟ είναι υποχρεωμένη να αναθέσει τμήμα των ευθυνών και αρμοδιοτήτων της σε οποιοδήποτε νομικό ή φυσικό πρόσωπο χωρίς να έχει όποιες εγγυήσεις θεωρεί επαρκείς.»
    Ποιες είναι αυτές οι φοβερές εγγυήσεις που ζητάει η ΕΣΟ απο την ΕΣΣΚΕ;Εσύ ο ίδιος Τάκη στο κυρίως κείμενο αναφέρεις ότι η ΕΣΣΚΕ κάνει θαυμάσια δουλειά στο διοργανωτικό τομέα και έχει αναπτύξει και σκακιστικά άγονες περιοχές.Αυτό δε ζητάει η Ομοσπονδία από τις Ενώσεις και Τοπικές Επιτροπές.Πως είναι δυνατόν να προτιμάτε εκεί στην ΕΣΟ να μη γίνονται πανελλήνιοι αγώνες σε μια τόσο μεγάλη Γεωγραφική Περιοχή της χώρας και να επιμένετε στη αποτυχημένη ιδέα της ένωσης με την ΤΕΣΣΑΣ που όπως αποδείχθηκε στο τελευταίο σας Δ.Σ ούτε τα σωματεία αυτής το θέλουν;
    Μην αναγνωρίζοντας την ΕΣΣΚΕ αλλά μόνο μεμονωμενα σωματεία στην περιοχή της καταλαβαίνεται ότι η ΕΣΟ πλέον δεν αντιπροσωπεύεται σε όλη την Ελλάδα και αγώνες όπως πανελλήνια σχολικά,νεανικά που δεν είναι υποχρεωμένα να κάνουν τα σωματεία από μόνα τους δε θα γίνονται και πρέπει να βρείτε τρόπο ως ΕΣΟ να τους διεξάγεται εσείς!Είστε υπόλογοι λοιπόν απέναντι σε γονείς και σκακιστές.
    Μιλας για παράξενο γεωγραφικό προσδιορισμό της ΕΣΣΚΕ λες και στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι όλα φυσιολογικά.Δε θα αναφέρω την περίπτωση της ΕΣΣΚΕΔΥΜ που είναι ήδη γνωστή για το αλλοπρόσαλο του γεωγραφικού προσδιορισμού της ούτε την περίπτωση της Ναυπάκτου που αντί να αγωνίζεται στην ΤΕΣΣΑΣ ανήκει στην ΕΣΣΠ και αγωνίζεται Πελοπόννησο αλλά θα σου πω ότι υπάρχει και σωματείο που ανήκει σε δύο διαφορετικές ενώσεις της χώρας!!Πρόκειται για τον Σ.Ο Πύργου που ενώ είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΣΣΠ με απόφαση σας του έχετε επιτρέψει να αγωνίζεται στην ΕΣΣΠΕΠ ενώ ταυτόχρονα αρνείται να διαγραφεί από την ΕΣΣΠ στην οποία ανήκει όλος ο υπόλοιπος νομός Ηλείας!!
    Τι να πρωτογράψω για τις παρατυπίες της ΕΣΟ που τόσο τυπική το παίζει με εμάς.Όταν ήθελε η ΕΣΟ για να εξυπηρετήσει μερικούς δικούς της να δημιουργήσει την κάτω ένωση στην Πελοπόννησο την ΕΣΣΠΕΠ προσπάθησε να «κλέψει» ένα σωματείο από την ΕΣΣΠ και κατά σύμπτωση το ιδρυτικό μέλος αυτής Σ.Ο ΠΥΡΓΟΥ ώστε να έχει η ΕΣΣΠΕΠ τα 10 σωματεία που απαιτούνται!Για κακή σας τύχη όμως οι από πάνω(ΕΣΣΠ) σας κατάλαβαν και περιμένατε μέχρι να δημιουργηθεί και 10 σωματείο στην περιοχή.
    Και μια παράκλιση μην χρησιμοποιείς καταχραστικά τον όρο Βόρεια Εύβοια γιατί αυτός δεν υπάρχει στο καταστατικό της ΕΣΣΚΕ καλό είναι το διαβάσεις κάποια στιγμή προς ενημέρωση σου…

    Σχόλιο από barbis | 28 Μαρτίου, 2013

  4. Σημειώνω ότι το καταστατικό της ΕΣΣΚΕ, στο σημείο που αναφέρεται ο κ. Μπαρμπής, λέει επί λέξει …και την γεωγραφική περιοχή των Δήμων Ιστιαίας-Ωρεών και Αιδηψού της Β. Εύβοιας:

    Πώς συμβαδίζει αυτό με την πρόβλεψη του νόμου να υπάρχει μόνο μια ένωση ανά νομαρχιακή αυτοδιοίκηση; Η υπόλοιπη Εύβοια;

    Όσο για τα θέματα που αναφέρθηκαν και αφορούν άλλες ρυθμίσεις στο παρελθόν, προφανώς και ψάχνει η ΕΣΟ κάθε φορά την πιο λειτουργική λύση σε κάθε περίπτωση. Αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι δεν γίνονται λάθη, ούτε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν καλύτερες λύσεις. Κάποιος πρέπει να τις προτείνει, όμως. Και την ΕΣΟ την απασχολούν τα σωματεία ολόκληρης της Κεντρικής Ελλάδας, και της Στερεάς και της Θεσσαλίας.

    Σχόλιο από dokiskaki | 29 Μαρτίου, 2013

  5. Δηλαδή αν ο Σ.Ο Βόρειας Εύβοιας δεν ήταν ιδρυτικό μέλος της ΕΣΣΚΕ και απλά παίζαμε εκεί θα μας δεχόταν η ΕΣΟ;Ας μην παραπλανούμε τον κόσμο Τάκη εδώ έχεις γράψει 10 επιχειρήματα που αναιρούνται ακαριαία. όπως αυτό που έγραψες ότι η πρωτεύουσα της Περιφέρειας θα είναι σε άλλη Ένωση πράγμα που ομως ισχύει με την ΕΣΣΚΕΔΥΜ.Αυτό που λες για δυο νησιά εδώ τρεις πόλεις παραπέρα και Ενώσεις κατά παραγγελεία είναι άλλο παραπλανητικό στοιχείο που έμεσα παρουσιάζει την ΕΣΣΚΕ ως ένα τέρας χωρίς Γεωγραφική συνέχεια πράγμα που δεν ισχύει.Όταν μάλιστα την είχαμε φτιάξει οι σύμβουλοι της ΕΣΟ έλεγαν κάτι χαζά ότι μπορεί να δημιουργεί προηγούμενο και να ενωθεί η Κρήτη με τη Θράκη και κάτι τέτοια χαζά.
    Ξαναγυρίζω πάλι στο πρόβλημα (?) της Βόρειας Εύβοιας μας έχετε κάνει εσείς σαν ΕΣΟ ποτέ κάποια πρόταση να αλλαξουμε το καταστατικό και ο ΣΟ Βόρειας Εύβοιας να βγει προσωρινά και να ενταχθεί μετά με αίτηση του στην ΕΣΣΚΕ;Η απάντηση είναι όχι και μην παραμυθιάζεις τον κόσμο οτι η ΕΣΟ έχει ρίξει γέφυρες επικοινωνίας με την ΕΣΣΚΕ και η τελευταία είναι αρνητική.Εδώ και τρία χρόνια η ΕΣΟ έχει μείνει ακλόνητη στις αρχικές της απαιτήσεις και δεν έχει κάνει ούτε ένα ελάχιστο βήμα για να τα βρούμε.Την ίδια πρόταση για μια υπερένωση έκτρωμα που να αποτελείται από τις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας και από δύο τοπικές επιτροπές (εσωτερικές δομές το λες εσύ) που μας έκανε ο Μακρόπουλος στον Αγιο Κωνσταντίνο πριν απο τρία χρόνια,μας λέτε και σήμερα με την δήθεν τροποποιημένη πρόταση Θεοδωρίδη που είναι ίδια και απαράλαχτη με την παλιά.Και το περίεργο είναι ότι εσείς που σκίζεστε για τη νομιμότητα και τον αθλητικό νόμο πιέζεται για κάτι που δεν προβλέπεται σε αυτόν.Ο αθλητικός νόμος είναι ξεκάθαρος και μιλάει για ένα διοικητικό συμβούλιο σε κάθε ένωση που θα αποτελείται από 7-9 μέλη όταν η ένωση έχει 10-30 σωματεία.Αυτές οι αλχημείες του Μακρόπουλου είναι για γέλια και για κλάματα ταυτόχρονα.Ειδικά η ευχέρεια των σωματείων να ανεβοκατεβαίνουν κατά βούληση στο πάνω και κάτω κομμάτι της Ενωσης που προτείνετε είναι πολύ διασκεδαστικό.Τη χρονιά ειδικά των εκλογών θα μετακινεί ο Μάκροπουλος μερικά δικά του σωματεία στην πάνω εσωτερική δομή για να ελέγχει και αυτή και να την κάνει χάλια όπως μας είχε κάνει στην ΤΕΣΣΑΣ 🙂 Δε θα αναφερθώ στη μεγιστοποίηση των αποστάσεων και τα προβλήματα που δημιουργεί διότι ήδη το έχεις κάνει εσύ.Ξεχάσατε να κάνετε όμως μια ρύθμιση για το ταμείο της Υπερένωσης σας θα είναι ένα ή δύο;

    Σχόλιο από barbis | 29 Μαρτίου, 2013

  6. Σάκη, σου έχω πει και προσωπικά ότι κατανοώ όλους αυτούς τους προβληματισμούς και ότι πρέπει να μπουν στο τραπέζι και να λυθούν. Εγώ δεν έχω καταλάβει κάτι για ξεχωριστά διοικητικά συμβούλια, από πού προκύπτουν αυτά; Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα σχήμα λειτουργικό, που να καλύπτει και τους 9 νομούς της Θεσσαλίας και της Στερεάς, όχι τους 6,5, και όλα τα προβλήματα να συζητηθούν και να λυθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

    Σχόλιο από dokiskaki | 29 Μαρτίου, 2013

  7. Kαλά τι γίνεται με εσάς στο Δ.Σ δεν είσαι δεν ξέρεις καν την πρόταση που μας κάνατε και η οποία είναι ακριβώς η ίδια που είχε κάνει ο Μακρόπουλος στον Αγιο Κωνσταντίνο και είχε απορριφθεί από την ΕΣΣΣΚΕ;Ορίστε λοιπόν η πρόταση σας που μιλάει για δύο τοπικές επιτροπές οι οποίες θα έχουν βέβαια τα δικά τους διοικητικά συμβούλια:

    Προς τον
    ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
    Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
    Φίλες σκακίστριες και φίλοι σκακιστές,
    Το ΔΣ της ΕΣΟ, στη συνεδρίασή του του Σαββάτου, 9.2.2013 και για πολλοστή φορά
    τα τελευταία χρόνια, απασχολήθηκε με το γνωστό πρόβλημα που δεν έχει επιτρέψει μέχρι
    σήμερα την καλύτερη αξιοποίηση όλων των δυναμικών σκακιστικών δυνάμεων της
    περιοχής.
    Επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε ότι, προκειμένου να ενταχθούν στον Εθνικό
    Αγωνιστικό Σχεδιασμό, η ΕΣΟ:

    (α) Προτείνει τη σύγκληση των σωματείων – μελών της «ΕΣΣΚΕ» σε καταστατική
    Γενική Συνέλευση, η οποία να αποφασίσει την επέκταση του δικαιώματος συμμετοχής στην
    «ΕΣΣΚΕ» σε όλα τα σωματεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς
    Ελλάδας, δηλαδή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

    (β) Προτείνει να προβλεφτεί καταστατικά η μέσα στην «ΕΣΣΚΕ», η οποία θα
    αναγνωριστεί από την ΕΣΟ ως Ένωση Σκακιστικών Σωματείων ενταγμένη στον Εθνικό
    Αγωνιστικό Σχεδιασμό, η λειτουργία δύο αγωνιστικά ανεξάρτητων μεταξύ τους και
    ισότιμων τοπικών επιτροπών, μιας βόρειας και μιας νότιας, στις οποίες τα σωματεία – μέλη
    της «ΕΣΣΚΕ» θα μπορούν να εντάσσονται με δική τους απόφαση.

    (γ) Προτείνει να διατυπωθούν όλοι οι προβληματισμοί με πνεύμα καλής θέλησης και
    καταλλαγής από όλους και να προωθηθεί η εξομάλυνση όλων των αντιθέσεων και η
    λειτουργική λύση όλων των προβλημάτων με σεβασμό στην ιστορία, τη δραστηριότητα,
    αλλά και στις επιφυλάξεις όλων, για την άμεση και τη μελλοντική άριστη συνεργασία όλων
    στην περιοχή. Χωρίς εγωισμούς, χωρίς νικητές και ηττημένους, με μοναδικό σκοπό τα
    καλύτερα για το σκάκι, πανελλαδικά και στην περιοχή! Ο διάλογος θα γίνει οργανωμένα και
    στοχευμένα, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και περιεχόμενο, χωρίς παρελκυστικές
    τακτικές.

    Tάκη μήπως θέλετε να μας ορίζετε και τον Πρόεδρο των πάνω και κάτω επιτροπών όπως κάνετε στις άλλες τοπικές επιτροπές στην Ελλάδα και στην ΤΕΣΣΑΣ τόσα χρόνια.Στοιχιματίζω ότι ο Μάκρο θα βάλει Ζαννιά πάνω και κάτω η γενετική έχει προχωρήσει και όλο και κάποιο κλώνο αυτου του μεγάλου παράγοντα θα έχετε δημιουργήσει 🙂

    Σχόλιο από barbis | 29 Μαρτίου, 2013

  8. Σάκη, είμαι πρόθυμος να συζητήσουμε οτιδήποτε, αλλά με τρεις προϋποθέσεις. Η πρώτη ότι δεν θα προσβάλλεις ανθρώπους που δεν ξέρουμε καν αν παρακολουθούν τη συζήτηση, η δεύτερη ότι θα συζητάμε σοβαρά και η τρίτη ότι δεν θα προσβάλλεις τα ελληνικά μου (όπως δεν θα προσβάλλω κι εγώ τα γεωπονικά και τα αλιευτικά σου :-)).

    Μπορείς σε παρακαλώ να εξηγήσεις σε όσους μας διαβάζουν (και δεν έχουν βαρεθεί ακόμη) πώς από το «η λειτουργία δύο αγωνιστικά ανεξάρτητων μεταξύ τους και ισότιμων τοπικών επιτροπών» φτάνεις σε ξεχωριστά ΔΣ, σε ανατροπές εκλογικών αποτελεσμάτων με μετακινήσεις ομάδων κλπ κλπ; Δεν μπορεί π.χ. (παράδειγμα λέω, Σάκη!) να υπάρχει από ένας έφορος στο ΔΣ χρεωμένος με την καθεμία από αυτές τις αγωνιστικές επιτροπές;

    Αλλά σιγά σιγά αρχίζω και καταλαβαίνω πού μπορεί να βρίσκεται κάποιο πρόβλημα. Στο ΔΣ της ΕΣΟ ψάχνουμε να βρούμε τρόπο να λειτουργεί αγωνιστικά όλη η περιοχή, με τους 9 και όχι τους 6,5 νομούς, και εσείς ψάχνετε να βρείτε κρυμμένες παγίδες και μεταφράζετε τις προτάσεις μας για αγωνιστικό διαχωρισμό στα όρια των αυτοδιοικητικών περιφερειών (ή όποια άλλα αποφασίσετε εσείς, όλοι μαζί) σε εκλογικές παρεμβάσεις και επιβουλή στα ταμεία. Ποια ταμεία, βρε Σάκη; Τα 200 και 300 ευρώ που είναι το μερίδιο των ενώσεων από τη φετινή επιχορήγηση της ΕΣΟ;

    Δεν σας αρέσει αυτός ο αγωνιστικός διαχωρισμός; Να συζητήσουμε άλλον. Είναι θέμα τα διοικητικά και τα εκλογικά; Να συζητήσουμε το καταστατικό. Αν υπάρξει π.χ. ένα σύστημα απλής αναλογικής που να εξασφαλίζει την εκπροσώπηση κάθε νομού με ένα μέλος στο ΔΣ, δεν θα έχετε την πλειοψηφία με 6,5 νομούς που ελέγχει σήμερα η ΕΣΣΚΕ; Τι φοβίες και σκιαμαχίες είναι αυτές;

    Και στο μεταξύ, γιατί δεν ελευθερώνετε τα παιδιά της περιοχής ώστε να παίξουν στα πανελλήνια σύμφωνα με τη δημοσιευμένη προκήρυξη για τα πανελλήνια σχολικά, που λέει ξεκάθαρα ότι οι αγώνες στην Κεντρική Ελλάδα θα ανατεθούν στα σωματεία της περιοχής;

    Σχόλιο από dokiskaki | 29 Μαρτίου, 2013

  9. Oταν μιλάς για το ταμείο να βάζεις και όσα δε μας έχετε δώσει μέχρι τώρα τα οποία παίρνετε από τη ΓΓΑ και τα εκμεταλεύεστε αλλά το κύριο είναι ότι αν βρίσκει μια χορηγία ένας από την κάτω επιτροπή να μη μαλώνει με τους από πάνω,Πες μου μέσα σε 3 χρόνια τι άλλαξε στις προτάσεις που κάνατε στην ΕΣΣΚΕ ως ΕΣΟ για να δούμε ποιος έχει διάθεση να τα βρει με τον άλλο και ποιος όχι και μην παραπληροφορείς το σκακιστικό κοινό με ψέμματα του τύπου η ΕΣΟ είναι διαλλακτική αλλά οι παράγοντες της ΕΣΣΚΕ αρνητικοί «πρώτοι στο χωριό» και άλλα τέτοια.Ειλικρινά δεν σε αναγνωρίζω.

    Σχόλιο από barbis | 29 Μαρτίου, 2013

  10. Δηλαδή, ποια θα έπρεπε κατά τη γνώμη σου να είναι μια ουσιαστική αλλαγή με δεδομένο ότι η ΕΣΟ θέλει να εκπροσωπούνται και να συμμετέχουν σε αυτή την ένωση και οι 9 νομοί της περιοχής και να μην αποκοπεί η μισή Στερεά από την πρωτεύουσά τους;

    Σχόλιο από dokiskaki | 29 Μαρτίου, 2013

  11. Kαι ποιο είναι το πρόβλημα αν αποκοπεί δηλαδή;Στην ΕΣΣΚΕΔΥΜ δηλαδή πως επιτρέπει και έχουν αποκοπεί η Πέλλα η Πιερία οι Σέρρες και το Κιλκίς από τη πρωτεύουσα τους τη Θεσσαλονίκη που ανήκει σε άλλη Ένωση; Αν το πρόβλημα είναι η Βόρεια Εύβοια έδωσα τη λύση αλλά όμως δε βρίσκεται εκεί το πρόβλημα βρίσκεται στο κεφάλι του Προέδρου σας που θεωρεί ως ήττα αυτοί που κατάργησε με το έτσι θέλω το 2008 από τη διοικηση της ΤΕΣΣΑΣ να είναι ανεξάρτητοι στην ΕΣΣΚΕ και να παράγουν σκάκι χωρίς εμπόδια και ίντριγκες.Αν για παράδειγμα στη θέση του Παγουρόπουλου του Μπαρμπή και του Σκόδρα ήταν ο Αλεξιου ο Θεοδωρίδης ή ο Νικολόπουλος όλα θα ήταν μια χαρά…Εγώ κεφάλι δεν έσκυψα ποτέ Τάκη αλλά ούτε κόβω τις γέφυρες επικοινωνίας όπως λες.Κάντε μια σοβαρή πρόταση και τη συζητάμε όχι 3 χρόνια την ίδια με άλλο περιτύλιγμα!

    Σχόλιο από barbis | 30 Μαρτίου, 2013

  12. Επειδή Τάκη όπως λες θέλεις να κάνουμε ουσιαστική συζήτηση έψαξα να βρω και καταστατικά άλλων Ενώσεων και το μόνο που βρήκα στο διαδίκτυο είναι αυτό της ΕΣΣΠ (http://www.essp.gr/?p=810).Αυτά που γράφει είναι μια πραγματική έκπληξη για μένα.Μέλη της ΕΣΣΠ μπορούν να γίνουν όλα τα σωματεία που εδρεύουν στην περιοχή της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας…!!!
    Και αναρωτιέμαι τώρα αφού ταυτόχρονα υπάρχει στην Πελοπόννησο και δεύτερη Ένωση η ΕΣΣΠΕΠ δεν δραστηριοποιούνται 2 Ενώσεις στους ίδιους νομούς όπως πχ Μεσσηνία,Αργολίδα,Κορινθία ; Αυτή είναι σαφώς πιο κραυγαλέα περίπτωση από τη δική μας στην ΕΣΣΚΕ με τη Βόρεια Εύβοια γιατί αν κάποτε γίνει άλλη Ένωση δε θα επικαλύπτονται οι δύο Ενώσεις όπως γίνεται στην Πελοπόννησο.Δε θα πω περισσότερα για το καταστατικό της εγκεκριμένης από την ΕΣΟ ΕΣΣΠ διότι θα σου ζητήσω ως ειδικός που είσαι να μου πεις τι σημαίνει ο όρος Δυτική Ελλάδα!Τουλάχιστον το δικό μας καταστατικό έχει ακριβή γεωγραφικό προσδιορισμό και δεν είναι ότι να ναι!

    Σχόλιο από barbis | 30 Μαρτίου, 2013

  13. Σάκη,

    Η ΕΣΣΠ ξεκίνησε ως ένωση για όλη την Πελοπόννησο. Δεν ξέρω για ποιον λόγο διατηρούν αυτή τη ρύθμιση στο καταστατικό τους. Δυτική Ελλάδα υποθέτω ότι είναι η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Τι σημασία έχει όμως; Αυτοί δεν αποκλείουν κάποιους με το καταστατικό τους, τους δέχονται –άσχετο αν τα σωματεία προτιμούν να πάνε αλλού.

    Η νέα περιφέρεια Αιγαίου έχει έδρα τον Πειραιά. Ο Πειραιάς, όμως, ανήκει στην περιφέρεια Αττικής. Τι προβλέπει ο νόμος του ’99 αν τα σωματεία του Αιγαίου ζητήσουν τη βοήθεια των σωματείων του Πειραιά για να φτιάξουν Ένωση Αιγαίου, π.χ. με τη συμφωνία ότι τα σωματεία του Πειραιά θα παραμείνουν να παίζουν στην Αττική; Θα είναι νόμιμη η ένωση; Προβλέπεται αυτή η περίπτωση πουθενά;

    Άλλωστε, όπως εσείς έχετε επισημάνει κατά καιρούς, το δικό σας καταστατικό έγινε δεκτό από το δικαστήριο και άρα είναι νόμιμο. Νόμιμο θα ήταν και κάθε καταστατικό που θα ίδρυαν δέκα σωματεία. Ας πούμε ότι οι ομάδες που έχουν κερδίσει πρωτάθλημα και κύπελλο Ελλάδας φτιάχνουν την Ένωση Πρωταθλητριών Ομάδων με στόχο την ανάπτυξη του σκακιού και την καλύτερη διοργάνωση των διασυλλογικών αγώνων. Έχουν δικαίωμα; Φυσικά; Είναι νόμιμη ένωση; Ναι. Είναι αθλητική ένωση; Ξέρω ‘γώ; Γιατί όχι; Είναι υποχρεωμένη η ΕΣΟ να τους αναθέσει το πρωτάθλημα ή οτιδήποτε άλλο; Όχι, βέβαια.

    Έγραψα και στο κεντρικό άρθρο ότι υπάρχουν διάφορα προβλήματα με τις ενώσεις. Οι διαμάχες με την ΕΣΣΠ, από τη δεκαετία του 1980, έχουν μείνει ιστορικές. Υπάρχουν ασάφειες καταστατικών (βρήκες ένα). Υπάρχει το θέμα των διαφορετικών εκλογικών συστημάτων. Υπάρχει το θέμα των διαφορετικών εκλογικών σωμάτων. Υπάρχουν πολλά σημεία που μπορούν να βελτιωθούν. Για την ΕΣΣΚΕΔΥΜ, που έγραψες, ξέρεις ότι προέκυψε από τη σταδιακή διάλυση της παλιάς ΕΣΣΒΕ που περιλάμβανε από τη Δυτική Μακεδονία μέχρι τη Θράκη. Τα σωματεία γύρω από τη Θεσσαλονίκη δεν ξετρελαίνονταν που έφταναν διαρκώς να παίζουν με τις ομάδες της Θεσσαλονίκης και να μη βλέπουν άσπρη μέρα πουθενά. Άλλο όμως μια πόλη δεκαπέντε φορές μεγαλύτερη και άλλο μια πόλη μια ή δυο φορές μεγαλύτερη.

    Στην Κεντρική Ελλάδα, το νέο ΔΣ της ΕΣΟ θέλει να λήξει η διαμάχη. Θέλει όμως μια λειτουργική ένωση και για τους 9 νομούς της περιοχής. Δεν μπορεί να αποδεχτεί μια λύση που θα αφήνει 2,5 νομούς εκτός της ένωσης όπου θα πρέπει να ανήκουν, επειδή δεν θα έχουν κρίσιμη μάζα για οτιδήποτε. Τόσο απλό είναι. Το πώς θα λειτουργήσει αυτή η ένωση ώστε να υπάρχει συνολικά καλό αποτέλεσμα είναι ζητούμενο και η λύση πρέπει να βρεθεί και να ενεργοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό.

    Είναι για το συμφέρον και της δικής σας προσπάθειας και του σκακιού γενικότερα.

    Ξεπερνώντας τα προσωπικά, οι άνθρωποι σήμερα είναι και αύριο δεν είναι, πώς μπορείτε να εξηγήσετε με τη λογική γιατί δεν θέλετε τη συνεργασία με τους 2,5 νομούς; Πώς μπορείτε να συνεργάζεστε από τη Μαγνησία μέχρι την Ευρυτανία αλλά όχι από τη Λαμία μέχρι τη Θήβα, μια ώρα πάνω στην Εθνική οδό;

    Και μια και έπιασες και διαβάζεις καταστατικά και κανονισμούς, ξαναδιάβασε πολύ προσεκτικά και της ΕΣΣΚΕ. Δεν είχα ασχοληθεί ως τώρα, τα μελέτησα αυτές τις μέρες. Αν νομίζεις ότι δεν υπάρχουν τρύπες…

    Αλλά ειλικρινά, δεν είναι προτιμότερο να οριστούν από τις δύο πλευρές άνθρωποι διαλλακτικοί και όσο γίνεται κοινής αποδοχής για να συζητήσουν τα προβλήματα και τις τεχνικές λεπτομέρειες ώστε να λήξει αυτό το θέμα; Ο Βασίλης Θεοδωρίδης προσπαθεί να κάνει επαφές και δεν παίρνει ούτε επίσημες απαντήσεις από το ΔΣ, ούτε από τους επώνυμους εξωδιοικητικούς παράγοντες που ανέφερες.

    Σχόλιο από dokiskaki | 30 Μαρτίου, 2013

  14. Tελικά τι ζητάτε εκεί στην ΕΣΟ εξάπλωση ή συρίκνωση του σκακιού διότι είναι φανερό από το πνεύμα του αθλητικού νόμου ότι μια Ένωση 6,5 νομών είναι προτιμότερη απο μια Ένωση 9 νομών με βέλτιστη την Ένωση Σωματείων ενός και μόνου νομού.Να μας προτείνατε να μικρύνουμε την Ενωση μας να το καταλάβω αλλά να την μεγαλώσουμε ώστε να γίνει δυσλειτουργική δεν το καταλαβαίνω.Στο τέλος θα προτείνεται να ενωθούν όλοι οι νομοί της Ελλάδος μαζί και θα ξαναφτιάξετε την ΕΣΟ!Ειπαμε οι Ενώσεις είναι κατά νομό τα υπόλοιπα είναι εξαιρέσεις.Ένας νομός είναι το άριστο δυο νομοί καλύτεροι από τρεις και 6,5 σαφώς καλύτεροι από τους 9 είναι απλή λογική.Εμας στην ΕΣΣΚΕ το όνειρο μας είναι να φτιάξουμε 7 Ενώσεις μέσα στην ΕΣΣΚΕ όταν κάθε νομός θα μπορεί να έχει 10 σωματεία και να δημιουργήσει δική του Ένωση , ήδη κινούμαστε προς αυτή την πορεία δημιουργώντας συνεχώς νέα σωματεία…

    Σχόλιο από barbis | 30 Μαρτίου, 2013

  15. Και ξαναλέω η πρόταση Θεοδωρίδη είναι η ίδια με την πρόταση Μακρόπουλου πριν από τρία χρόνια στον Αγιο Κωνσταντινο μάρτυρες Γκορίτσας και Ευσταθόπουλος.Η πρόταση είχε απορριφθεί οπότε τι συζητάμε;

    Σχόλιο από barbis | 30 Μαρτίου, 2013

  16. ΟΚ, ας το σταματήσουμε, Σάκη, λέμε τα ίδια ξανά και ξανά και γινόμαστε ανιαροί για τους αναγνώστες. Έγινες σαφής. Υπάρχει σχέδιο. Πρώτα τα 7Χ10 σωματεία και μετά…

    Σχόλιο από dokiskaki | 30 Μαρτίου, 2013

  17. Παραπονέθηκες για προσωπικές προσβολές και ειρωνείες αλλά βλέπω και εσύ δεν είσαι καλύτερος…

    Σχόλιο από barbis | 31 Μαρτίου, 2013

  18. Πάντως η συζήτηση μαζί σου δεν οδηγεί πουθενά είσαι κολλημένος παρόλα αυτά θα σου κάνω ένα δώρο ένα σκακιστικό πρόγραμμα για να παίζεις αφού πλέον δεν είσαι ενεργός αγωνιστικά.Θα σου αρέσει το όνομα του http://www2.informatik.hu-berlin.de/~mmueller/chess.html

    Σχόλιο από barbis | 31 Μαρτίου, 2013

  19. Μπερδεύτηκα, ποιά ακριβώς ήταν η προσωπική προσβολή και ειρωνεία? Σίγουρα όχι η τραγουδάρα του Κοέν!

    Σχόλιο από middlewave | 30 Απριλίου, 2013


Σχολιάστε