ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Ένα δύσκολο (;) κουίζ

Κάθε τόσο, σε διάφορα ξεκαθαρίσματα, αναδύεται κάποια ξεχασμένη φωτογραφία.

Τι μπορείτε να ανακαλύψετε από αυτήν εδώ; Ποιοι είναι στη φωτογραφία, από ποια εκδήλωση, πού έγινε, πότε;

Quiz-Full

11 Ιουνίου, 2013 - Posted by | ΚΟΥΪΖ

12 Σχόλια »

  1. Ο πρωτος απο αριστερα ειναι ο Μακροπουλος. Ο εκτος απο δεξια μοιαζει καταπληκτικα με τον Αστεριο, εναν γνωστο μου, αλλα επαιζε σκακι; δεν ειμαι σιγουρος.

    Σχόλιο από Voulagx | 12 Ιουνίου, 2013

  2. Καλωσόρισες και από εδώ, Βουλάγξ!
    Ναι, ο πρώτος από αριστερά είναι ο Μακρόπουλος. Μένουν έντεκα σκακιστές και τρεις οργανωτές και διαιτητές.
    Όχι, κανένας από τους εκεί παρόντες δεν ονομαζόταν Αστέριος.

    Σχόλιο από dokiskaki | 12 Ιουνίου, 2013

  3. Ο 9ος είναι ο Σιαπέρας, ο 11ος ο Ορνιθόπουλος. Ο 6ος μοιάζει με τον Γαβριλάκη. Είναι από το Ακρόπολις;

    Σχόλιο από Ηλίας Οικονομόπουλος | 12 Ιουνίου, 2013

  4. Σιαπέρας (διευθυντής των αγώνων) και Ορνιθόπουλος, σωστά, Ηλία. Μπροστά και ανάμεσά τους (να βοηθήσω λίγο), ο Βούλγαρος επικεφαλής διαιτητής (που δεν θυμάμαι πια το όνομά του). Δεν είναι από Ακρόπολις, δεν είναι ο Γαβριλάκης, οι Έλληνες σκακιστές ήταν συνολικά τέσσερις και ο βοηθός διαιτητής ήταν Έλληνας (αυτό είναι ασίστ στο κενό τέρμα).

    Σχόλιο από dokiskaki | 12 Ιουνίου, 2013

  5. Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα, dok!
    Ο έβδομος από αριστερά, που χαμογελαει, νομίζω πως είναι ο Τάκης Δρεπανιώτης.
    Ο δεύτερος από δεξιά μου θυμίζει τον Μανώλη Πανταβό.

    Σχόλιο από Voulagx | 12 Ιουνίου, 2013

  6. Το μισό, σωστό. Δεν είναι ο Μανώλης Πανταβός. Και οι δύο άλλοι Έλληνες σκακιστές έχουν φύγει από κοντά μας.

    Σχόλιο από dokiskaki | 12 Ιουνίου, 2013

  7. 2oς από αριστερά δίπλα στον Μακρόπουλο είναι ο Κρουμ Γκεοργκίεβ, 4ος ίσως ο Λεωνίδας Κόκκινος; δίπλα ο Γιώργος Ιωακειμίδης, και στην τύχη Κίντερμαν 3ος από αριστερά και Τσιοκαλτεα δίπλα στον Ορνιθόπουλο.Ισως είναι και ο Γρηγορίου μεταξύ Δρεπανιώτη-Σιαπέρα.
    Τώρα από που είναι ίσως καμιά Βαλκανιάδα ή λόγω οικοδεσπότη από Διεθνή Συνάντηση Καλλιθέας

    Σχόλιο από typicalmih | 12 Ιουνίου, 2013

  8. Εμ, θέλει θεσσσαλονικιά οπτική.

    Κρουμ Γκεοργκίεβ, σωστό. Λεωνίδας Κόκκινος, σωστό. Γιώργος Ιωακειμίδης, σωστό.
    Από εκεί και πέρα, θυμήθηκα κι εγώ το όνομα του επικεφαλής διαιτητή (Μετόντι Τσβέτκοβ, Βούλγαρος) και μολονότι γνωρίζω (από το μπουλετίν!) τα ονόματα όλων των άλλων, όλων ξένων, (ένα φαίνεται κάπου στη φωτογραφία :-)), μόνο για τέσσερις μπορώ να συνδέσω πρόσωπο με όνομα.

    Δεν είναι τουρνουά της Καλλιθέας (το λέει, στο πανό!), και η καρέκλα που φαίνεται λίγο η άκρη της είναι εκτός έδρας. Το τουρνουά είχε γίνει σε έναν από τους πιο γνωστούς χώρους στην Αθήνα. Η ιδέα για Βαλκανιάδα το πηγαίνει σωστά, αλλά εδώ έχουμε όλους τους συμμετέχοντες…

    Σχόλιο από dokiskaki | 12 Ιουνίου, 2013

  9. Tώρα το πρόσεξα στην καρέκλα το όνομα του Ipek (μάλλον ο τελευταίος αριστερά με του μουστάκι)
    Τότε ίσως είναι τουρνουά βαλκανικής φιλίας (1978 ή 1979) και ο χώρος το Ζάππειο ή η Εστία Ν Σμύρνης.

    Σχόλιο από typicalmih | 12 Ιουνίου, 2013

  10. Ζάππειο (με δανεικές πολυθρόνες από την Εστία Νέας Σμύρνης), Βαλκανικής Φιλίας (μια ελληνική έμπνευση, τέσσερις τοπικοί, 2 από κάθε φιλοξενούμενη χώρα).

    Αλί Ιπέκ, ο τελευταίος κοιτάζοντας δεξιά, σωστό.

    Τα μικρά ονόματα των παικτών, με τη σειρά κατάταξης: Μπράνκο, Μιχάι, Γιώργος, Μάριο, Κρουμ, Νικόλα, Γιώργος, Αλί, Εμίλ, Λεωνίδας, Νίκος, Νεβζάτ. Ποιος είναι ποιος;

    Σχόλιο από dokiskaki | 12 Ιουνίου, 2013

  11. Καλημέρα,
    Απορία ψάλτου βηξ (και πώς όχι, άλλωστε). 🙂

    Το 1ο ατομικό τουρνουά βαλκανικής φιλίας έγινε στην Αθήνα, από 17-29 Αυγούστου 1978. Στόχος ήταν ένα ισχυρό (!) τουρνουά με νόρμα διεθνούς μετρ (βασικός υποψήφιος ήταν ο Γ. Μακρόπουλος), αλλά και για να αποκτήσουν διεθνές έλο δύο από τους πιο ταλαντούχους νέους σκακιστές της εποχής, οι αλησμόνητοι Λεωνίδας Κόκκινος και Γιώργος Ιωακειμίδης.

    Το τουρνουά έγινε στο Ζάππειο (μέσα στο Ζάππειο, που τότε είχε ακόμη την παλιά διαρρύθμιση, ως εκθεσιακός χώρος) και έφτασε στην Κατηγορία 4 (μ.ό. 2331) με νόρμα ΔΜ στους 7,5 από 11 βαθμούς (φυσικά παίχτηκε με πουλ, τι άλλο υπήρχε τότε;). Χάνοντας από τον Γ. Ιωακειμίδη και μένοντας στους 7 βαθμούς, ο Γ. Μακρόπουλος έμεινε τελικά μισό βαθμό πίσω από τη νόρμα, στην τρίτη θέση.

    Νικητής με 8 βαθμούς ήταν ο Γιουγκοσλάβος Μπράνκο Ρόγκουλ με δεύτερο τον Μιχάι Σούμπα, που έφτασε τους 7,5. Ήταν οι 2 από τους 6 συνολικά ΔΜ των αγώνων, οι άλλοι ΔΜ ήταν ο βετεράνος, τότε, Γιουγκοσλάβος ΔΜ Μάριο Μπέρτοκ (στη βιβλιογραφία κυκλοφορεί ακόμη και σήμερα μια παρτίδα με τον Φίσερ από το 1962), ο δικός μας Κρ. Γκεοργκίεβ και ο άλλος Βούλγαρος Ν. Ράντεβ, και ο βετεράνος Τούρκος Σουέρ.

    Η κατάταξη στις επόμενες θέσεις: Για την 4η-6η ισοβάθμησαν Μπέρτοκ, Γκεοργκίεβ και Ράντεβ, με 6,5. Ακολούθησαν με 5 Ιωακειμίδης και Ιπέκ (ο ισχυρότερος, μάλλον, τότε Τούρκος σκακιστής), με 4,5 ο Ουνγκουρεάνου, 4 ο Κόκκινος, 3,5 ο Ορνιθόπουλος και 2 ο Σουέρ.

    Στη φωτογραφία, από αριστερά: Γ. Μακρόπουλος, Κρ. Γκεοργκίεβ, Μπ. Ρόγκουλ, Λεων. Κόκκινος, Μ. Μπέρτοκ, Γ. Ιωακειμίδης (μισοφαίνεται). Παν. Δρεπανιώτης (βοηθ. διαιτητής), Εμίλ Ουνγκουρεάνου (ο άλλος Ρουμάνος, με ψηλό έλο 2415), Τρ. Σιαπέρας (διευθ. αγώνων), Μετ. Τσβέτκοβ (Βουλγαρία, επικεφαλής διαιτητής– ο διαιτητής θα ήταν από την επόμενη οργανώτρια χώρα), Νίκος Ορνιθόπουλος, Ν. Ράντεβ, Ν. Σουέρ, Μ. Σούμπα και Αλί Ιπέκ.

    Σχόλιο από dokiskaki | 14 Ιουνίου, 2013

  12. O τελευταίος δεξιά με το μουστάκι πρέπει να είναι ο σγχωρημένος Αμέντολα πανίσχυρος σκσκιστής του Σ.Ο.Καλλιθέας.

    Σχόλιο από σπυρος | 24 Ιανουαρίου, 2014


Σχολιάστε