ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Ακρόπολις του Νεγκροπόντε

acromastixΑκρόπολη με την ακριβή έννοια της λέξης δεν έχει η Χαλκίδα. Έχει βέβαια το κάστρο της. Το κάστρο του Νεγκροπόντε, όπως το είπαν οι Βενετσιάνοι κατακτητές, που απο τον Εύριπο πόντο (που χωρίζει το νησί από τη στεριά) —και Έγριπο πόντο τον έλεγαν οι άνθρωποι— ένωσαν πρώτα τις λέξεις (Εγκριπόντε) και μετά, νομίζοντας ότι έχει σχέση με τα σκούρα νερά του, τον έκαναν Νεγκροπόντε και από εκεί είπαν έτσι και τη Χαλκίδα.

Σκακιστική Ακρόπολη όμως απέκτησε ήδη η πρωτεύουσα της Εύβοιας, καθώς η ΕΣΟ αποφάσισε να διοργανώσει εκεί το φετινό της διεθνές τουρνουά, από 10-18 Αυγούστου. Έτσι, τρεις δεκαετίες μετά την καθιέρωσή του (δίπλα, το λογότυπο των πρώτων Ακρόπολις, που είχε σχεδιάσει ο Φώτης Μαστιχιάδης), το εμβληματικό τουρνουά του ελληνικού σκακιού αφήνει την πρωτεύουσα και, σαν ομάδα μπάσκετ του NBA, ταξιδεύει 70 χιλιόμετρα βορειότερα, εκεί που βρήκε πιο φιλόξενη πόλη-χορηγό.

Από την προκήρυξη στον ιστότοπο της ΕΣΟ είναι ολοφάνερο πού στηρίζεται η «μετακόμιση»: Εκεί όπου τα τελευταία χρόνια βλέπαμε τη Νομαρχία Αθηνών, φέτος βλέπουμε τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (κι ο προϊστάμενος Υπουργός εκεί εκλέγεται βέβαια στην Εύβοια).

Οργανωτικά, το ρίσκο δεν φαίνεται μεγάλο: Εύκολα ή δύσκολα, οι Αθηναίοι που θα θέλουν (και θα έχουν δικαίωμα, άλλο κι αυτό) να συμμετάσχουν, θα βρουν αρκετά ΙΧ για να μοιράζονται με ευκολία την κούρσα για το καθημερινό δρομολόγιο προς και από τη Χαλκίδα. Οικονομικά, η διοργάνωση φαίνεται να βρίσκει εκεί περισσότερους χορηγούς από ό,τι έβρισκε στην Αθήνα (μήπως δεν έχει μέλλον το σκάκι στην πρωτεύουσα και δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη;)

Και ό,τι και να γίνει με αυτό το πείραμα, ο ασκός του Αιόλου άνοιξε πια: Ακρόπολη έχουν και η Κόρινθος (τον «Ακροκόρινθο»), και το Άργος, και οι Μυκήνες και  η Θήβα, αλλά και η Ρόδος, τα Μέθανα, η Λίνδος. «Ακρόπολη» σημαίνει και το Αλκαζάρ στη Λάρισα. Αλλά γιατί να περιοριστούμε: Ακρόπολη είχαν και όλες οι σημαντικές πόλεις της Ιωνίας, Ακρόπολη είναι —αν το καλοσκεφτούμε— και το Καπιτώλιο της Ρώμης, ακόμη και το Καστλ Ροκ του Εδιμβούργου, το Τικάλ και το Κοπάν των Μάγια. Οι δυνατότητες είναι τεράστιες…

Πληροφορίες για συμμετοχή: Σωτήρης Λογοθέτης (Συντονιστής) Τηλ: 6947324933, ιμέιλ: middlewave74@gmail.com

17 Μαΐου, 2009 - Posted by | ΕΣΟ, ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΟΠΕΝ, ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

3 Σχόλια »

  1. Από τον/την άγνωστό μου exedor πήρα το εξής σχόλιο:

    Και στο Λουτράκι διεξάγεται Ακρόπολις! http://www.in.gr/sports/article.asp?lngEntityID=1016494&lngDtrID=246

    Στο οποίο απαντώ:

    Γιατί όχι; Φαίνεται ότι ο αθλητισμός εκχωρεί τις αθηναϊκές καταβολές του και σε άλλα αθλήματα.

    Όμως συγκρίνουμε διαφορετικά πράγματα σε διάρκεια (2 μέρες το τζούντο) και σε οργάνωση (είναι το τζούντο μισο-«όπεν»;)

    Η όποια ένστασή μου δεν είναι στη μετακίνηση του κορυφαίου τουρνουά εκεί όπου υπάρχει καλύτερη φιλοξενία (ναι, να πάει εκεί που το θέλουν!) αλλά στη χρήση του συμβόλου. Αλλά πραγματικά μοιάζει το σκάκι στην Αθήνα να είναι τελευταίος τροχός της αμάξης, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς τα τεράστια κονδύλια που θα διατεθούν από το προϊστάμενο της ΕΣΟ Υπουργείο Πολιτισμού τους επόμενους μήνες για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης (500 μέτρα από τα γραφεία της ΕΣΟ).

    Δυστυχώς, αποδείχτηκε ότι ο/η exedor επέλεξε να μην δώσει επαληθεύσιμα στοιχεία στο σύστημα επαλήθευσης (μέιλ) και επομένως, με βάση τις προδιαγραφές ασφαλείας του ιστολογίου, είμαι αναγκασμένος να απομακρύνω προσωρινά το πρωτότυπο σχόλιό του μέχρι να υποβάλλει (αν θέλει) σωστά στοιχεία. Διαφορετικά, θα επικοινωνούμε αναγκαστικά όπως σε αυτό το μήνυμα εκτός αν θέλει να επικοινωνήσει ιδιωτικώς στο μέιλ του ιστολογίου με τα σωστά στοιχεία του/της…

    Σχόλιο από dokiskaki | 22 Μαΐου, 2009

  2. Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία
    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Παράλληλα με το διεθνές τουρνουά «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 2009» και στις ίδιες ακριβώς ημερομηνίες, 10-18/8/2009, θα διεξαχθεί στην Χαλκίδα στο ξενοδοχείο «Παλίρροια» το Διεθνές Ερασιτεχνικό Σκακιστικό Τουρνουά «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ Κ2200 2009» για σκακιστές και σκακίστριες με διεθνές ΕΛΟ μικρότερο του 2200 και χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 5.000 €.

    Το τουρνουά διοργανώνει η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (ΕΣΟ), το Υπουργείο Τουρισμού, η Περιφέρεια Αττικής και η Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδας «Παλαμήδης ο Ευβοεύς».

    Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές μέχρι τις 9 Αυγούστου.

    Περισσότερες πληροφορίες στην προκήρυξη καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα του «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 2009» http://acropolis.skakistikiakadimia.gr/.

    Σχόλιο από ΔΤ ΕΣΟ | 26 Ιουνίου, 2009

  3. ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
    «ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ Ο ΕΥΒΟΕΥΣ»

    Στην πόλη των “τρελών νερών” και του Σκαλκώτα το φετινό “Ακρόπολις”

    Η Χαλκίδα, θα φιλοξενήσει φέτος, στο διάστημα από 10 έως και 18 Αυγούστου, το ετήσιο διεθνές σκακιστικό τουρνουά “Ακρόπολις”. Στην πόλη του Ισαίου, του Λυκόφρωνα, του Σκαλκώτα, του Ορέστη Μακρή, του Σκαρίμπα, του Κριεζώτη, του Μυταρά, της Χατζηαργύρη, της Κάλλια και του Ασλάνη το “Ακρόπολις” βρίσκει μια νέα αλλά εξίσου φιλόξενη στέγη. Στους άνετους χώρους του ξενοδοχείου “Παλίρροια” (http://www.paliria-hotel.gr/), με θέα τον Ευβοϊκό κόλπο και τα “τρελά νερά” να αλλάζουν φορά κάθε έξι ώρες, κορυφαίοι σκακιστές και σκακίστριες από όλο τον κόσμο θα αναμετρηθούν με τους καλύτερους Έλληνες σκακιστές σε ένα τουρνουά, που, μέσω της προβολής του από το διαδίκτυο και της ζωντανής αναμετάδοσης των παρτίδων, αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον του παγκόσμιου σκακιστικού κοινού τόσο στο ίδιο το τουρνουά όσο και στην όμορφη πόλη της Χαλκίδας, η οποία, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, αποτελεί ιδανικό μέρος για να συνδυάσει κανείς ξεκούραστες διακοπές και σκάκι υψηλού επιπέδου είτε ως θεατής είτε ως αγωνιζόμενος στο τουρνουά.

    Παράλληλα με το τουρνουά “Ακρόπολις”, τις ίδιες ημερομηνίες και στον ίδιο χώρο, διοργανώνεται και το Διεθνές Ερασιτεχνικό Τουρνουά “Ακρόπολις” 2009 στο οποίο έχουν δικαίωμα συμμετοχής σκακιστές με βαθμό αξιολόγησης (Elo) κάτω από 2200. Έτσι πέρα από τους ισχυρούς σκακιστές που θα αγωνιστούν στο κυρίως τουρνουά και οι σκακιστές χαμηλότερου επιπέδου θα έχουν τη δυνατότητα να συνδυάσουν τις διακοπές τους στην Εύβοια με ένα σκακιστικό τουρνουά.

    Διοργανωτές του τουρνουά είναι η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (Ε.Σ.Ο.), η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, η Περιφέρεια Αττικής και η Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος “Παλαμήδης ο Ευβοεύς” ενώ χορηγοί της διοργάνωσης είναι, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας, η Τ.Ε.Δ.Κ. Εύβοιας, ο Οργανισμός Άθλησης Χαλκίδος
    Αναλυτικές πληροφορίες για τη διοργάνωση μπορεί να βρει κανείς τόσο στη ιστοσελίδα του τουρνουά (http://acropolis.skakistikiakadimia.gr) αλλά και στις ιστοσελίδες της Ε.Σ.Ο. (http://www.chess.gr) και της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδος “Παλαμήδης ο Ευβοεύς” (http://www.skakistikiakadimia.gr). Συντονιστής για το κυρίως τουρνουά είναι ο κ. Μιχάλης Πρεβενιός (τηλ. 6936-858968, e-mail: mprevenios@gmail.com) ενώ για το τουρνουά ερασιτεχνών είναι ο κ. Κώστας Παπακωνσταντίνου (Διευθυντής Αγώνων) τηλ.: 6932-380187 e-mail: eska@eskachess.gr και ο κ. Γιώργος Τσουνής (πρόεδρος Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδας) τηλ.: 6932-274274 – Fax: 22210-85737, e-mail: tsounisg@otenet.gr. Πληροφορίες δίνονται και από τη γραμματεία της Ε.Σ.Ο. (Τηλ: 210-9221465, Fax: 210-9221620, email: info@chessfed.gr)

    Σχόλιο από ΔΤ ΣΑΧΠΟ Ευβοεύς | 26 Ιουλίου, 2009


Σχολιάστε