ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Ένα δύσκολο φωτοκουίζ

quizfotoΣτο λήμμα Ζατρίκιο της εγκυκλοπαίδειας Ήλιος που σας παρουσίασα εδώ υπάρχει και η διπλανή φωτογραφία (πατήστε πάνω της για να τη δείτε μεγαλύτερη), για την οποία αρχικά υπέθεσα, εσφαλμένα, ότι είναι από τη Σκακιστική Ολυμπιάδα του Ντουμπρόβνικ, το 1950.

Ευκαιρία λοιπόν για ένα κουίζ για δυνατούς λύτες (και νομίζω, με αύξουσα σειρά δυσκολίας των ερωτήσεων):

α) Ποιος είναι ο παίκτης με τα μαύρα;

β) Ποια χρονιά και πού έχει παιχτεί η παρτίδα;

γ) Ποιος είναι ο αντίπαλός του με τα λευκά και ποιος νίκησε στην παρτίδα;

δ) Ποια είναι η παρτίδα;

και τέλος, η πολύ-πολύ δύσκολη ερώτηση:

ε) Ποιος είναι αυτός που παρακολουθεί την παρτίδα;

Αν δεν θέλετε να ψάχνετε, θα βρείτε την πλήρη απάντηση στα σχόλια.

2 Οκτωβρίου, 2009 - Posted by | ΚΟΥΪΖ

9 Σχόλια »

  1. Να ξεκινήσω με τον λευκό, που είναι και πιο δύσκολος, με τη γνωστή από άλλο ιστολόγιο τεχνική μου της «απάντησης με ερώτηση»:

    Μήπως το επώνυμο του λευκού στα γερμανικά σημαίνει κάποιαν αρετή;

    Σχόλιο από καλοπροαίρετος | 3 Οκτωβρίου, 2009

  2. Καλώς τον και από τα μέρη μας! Το φαντάστηκα ότι θα χρειαζόταν εκλεκτό δόλωμα!
    Εγώ θα έλεγα μάλλον ότι το επώνυμο κάποιου στη φωτογραφία θυμίζει στα γερμανικά ένα από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα. Του λευκού, στα γερμανικά, θυμίζει λίγο (πάνω από το βουνό θα έλεγα) το παρατσούκλι πολεμικού ηγέτη του β’π.π. –από απούσα χώρα, όμως (από τη φωτογραφία, από το δωμάτιο, και από τον κόσμο όλο πια).

    Σχόλιο από dokiskaki | 3 Οκτωβρίου, 2009

  3. Και μήπως ο ιστάμενος, με μια συλλαβή επιπλέον, γίνεται συγγραφέας κλασσικού βιβλίου στρατηγικής φινάλε;

    Άντε, ας πει και κανένας άλλος, εγώ αποκάλυψα τα δύσκολα, τα υπόλοιπα είναι εύκολα 🙂

    Σχόλιο από καλοπροαίρετος | 3 Οκτωβρίου, 2009

  4. Μα όχι, καλοπροαίρετε, η φωτο είναι πριν από το 1950, νομίζω ότι κατάφερα κάπου να σε παραπλανήσω!?… 🙂

    Σχόλιο από dokiskaki | 3 Οκτωβρίου, 2009

  5. Πώς λέγεται το σύνδρομο που μελετάς δύο εναλλακτικές συνέχειες, καταλήγεις ότι σωστή είναι η πρώτη, και το χέρι, αυτόνομα και αυτεξούσια, παίζει τη δεύτερη, που έχεις απορρίψει; Τον σωστό είχα στο ακατοίκητο, στον άλλον αναφέρεται η υπαινικτική απάντηση στο πρώτο μου σχόλιο. Έμμενταλ, βλέπεις…

    Όσο για την ιδιότητα, μπορεί η θρησκεία να τη θεωρεί αμάρτημα, όμως εγώ τη θεωρώ αρετή· απόδειξη ότι έχω κάμποση από ψωροδαύτη 🙂

    Πολύς καλός κόσμος έπαιζε σ΄ αυτή τη διοργάνωση: Κέρες, μόλις 21 ετών τότε (αυτό για να δείξω ότι ξέρω τη χρονολογία :)), Ταρτακόβερ, Νάιντορφ, Λιλιεντάλ (είναι ακόμα εν ζωή, κοντεύει τα χρόνια του Κριαρά), Μάρσαλλ, Φάιν κ.ά.

    Στην εικονιζόμενη παρτίδα κέρδισε ο μαύρος σε 45.

    Ούτε τον όρθιο βρήκα; Δεν είναι ο Ρεσέβσκι; Σωστά, ήταν πιο μικροκαμωμένος…

    Καλά καθόμουν στ΄ αυγά μου…

    Σχόλιο από καλοπροαίρετος | 3 Οκτωβρίου, 2009

  6. Μα τον ακούμπησες περήφανα και τον όρθιο συμπαίκτη του καθήμενου και σκόρερ στο συγκεκριμένο ματς! Γιατί δεν κάνεις μια συνολική ντετεκτιβική ρετροανάλυση για το κοινό αρχίζοντας από τον μαύρο και να προσθέσω εγώ απλώς όσα λίνκια χρειαστούν; 🙂

    Σχόλιο από dokiskaki | 3 Οκτωβρίου, 2009

  7. Για να κάνουμε τη ρετροανάλυση λοιπόν· σε δόσεις όμως, γιατί είμαι και σεντονάς 🙂

    Ρετροανάλυση, τεύχος πρώτον

    Μεγάλη διοργάνωση σε επίπεδο εθνικών ομάδων πριν το ’50… Ολυμπιάδα, τι άλλο; Δεν υπήρχαν τότε EEC και τέτοια κόλπα.

    Οι πινακίδες λένε Sverige και Ho[lland] (τι άλλο να είναι, Honduras; Οι πρώτες Ολυμπιάδες γινόντουσαν μεταξύ συγγενών και φίλων, ας πούμε στην Ολυμπιάδα του Ντουμπρόβνικ το ’50 –πρώτη εμφάνιση της Εθνικής μας– μετείχαν 16 κράτη).

    Sverige είναι η Σουηδία στα σουηδικά, αυτό δα το ξέρω από το δημοτικό, που μάζευα γραμματόσημα. Άρα κατά πάσα πιθανότητα η διοργάνωση έλαβε χώρα στη Σουηδία. Έγινε καμιά Ολυμπιάδα στη Σουηδία πριν το 1950; Μάλιστα, το 1937 στη Στοκχόλμη.

    Το σουλούπι του Όυβε είναι χαρακτηριστικό, μάλλον αυτός είναι ο μαύρος, ας το καρατσεκάρουμε όμως. Ποιες ήταν οι συνθέσεις Ολλανδίας και Σουηδίας στην Ολυμπιάδα του ’37; Λέει τίποτα η olimpbase; Βεβαίως, να η Ολλανδία: http://www.olimpbase.org/1937/1937ned.html. Καλά έλεγα, ο Όυβε είναι πρώτη σκακιέρα. Λογικά, θα έπαιξε με την πρώτη σκακιέρα της Σουηδίας, δηλαδή με τον… http://www.olimpbase.org/1937/1937swe.html… α, Στάλμπεργκ. Άρα, η παρτίδα είναι Στάλμπεργκ-Όυβε, ο τόπος Σουηδία και η χρονολογία 1937. Ωπ, να στη σύνθεση της Σουηδίας και ο Στολτς, αυτός που είχε κερδίσει μια φορά τον Νίμτσοβιτς στην Ινδική του με 4.Ββ3. Παιχταράς, και ας παίζει τρίτη σκακιέρα.

    Ας απαντήσω τώρα στο πρώτο μισό του τρίτου ερωτήματος, που υπονοεί ότι γνωρίζω τα δύο πρώτα, και μετά βρίσκω από τις διάφορες online βάσεις παρτίδων το pgn και το αποτέλεσμα.

    Κάτσε να κολακεύσουμε τη γερμανομάθεια του οικοδεσπότη. Stolz (εντάξει, χωρίς το t του σουηδού σκακιστή) είναι η υπερηφάνεια. Λοιπόν, έτοιμο το ξερολίστικο σχόλιο: «Μήπως το επώνυμο του λευκού στα γερμανικά σημαίνει κάποιαν αρετή;»

    Χε-χε, I’m simply the best, ωσαννά, δοξάστε με και τα ρέστα. Καλά, κυρία Καλοπροαιρέτου, μη φωνάζεις, το ξέρω ότι έχουμε να πάμε σουπερμάρκετ, έρχομαι.

    (ακολουθεί)

    Σχόλιο από καλοπροαίρετος | 3 Οκτωβρίου, 2009

  8. (Συνέχεια του προηγούμενου σχολίου και τέλος)

    Ρετροανάλυση, τεύχος δεύτερον (και τελευταίο)

    Ουφ, ξεπλατιάστηκα να κουβαλάω. Είμαι και ιππότης, βλέπεις, δεν αφήνω τις γυναίκες να σηκώνουν τίποτα βαρύτερο από τις σερβιέττες τους…

    Α, απάντησε και ο οικοδεσπότης. Για να δω… Ωραία τα λέει με τον Στάλμπεργκ, όμως σαν να τα λέει κάπως μπερδεμένα, δεν πειράζει, τον συγχωρώ, έλα και στη θέση του, να γράφει πρωί-πρωί με την τσίμπλα στο μάτι. Ο ηγέτης που αναφέρει, είναι φανερό, ο Στάλιν είναι. Καλά το έλεγα, ο Στάλμπεργκ είναι ο λευκός.

    Για να ψάξουμε τώρα τον όρθιο. Μικροκαμωμένος, οστεώδης και διοπτροφόρος, σε Ρεσέβσκι φέρνει. Αυτός βέβαια, λόγω ύψους, τέντωνε τους ώμους πίσω και το κεφάλι ψηλά, σαν τον Μαραντόνα ας πούμε, ενώ στη φωτογραφία όχι· δε βαριέσαι, θάναι επειδή τον έχει απορροφήσει η παρτίδα. Και το άλλο που λέει ο οικοδεσπότης, ότι είναι πολύ-πολύ δύσκολη ερώτηση; Σιγά μωρέ, ποιος άλλος έχει δει προπολεμικές φωτογραφίες του Ρεσέβσκι; Μόνο εγώ… Ας δούμε, ήταν στη σύνθεση των ΗΠΑ στην Ολυμπιάδα του ’37; http://www.olimpbase.org/1937/1937usa.html Φυσικά και ήταν. Το βρήκαμε κι αυτό. Τι εξυπνάδα να πούμε τώρα; Α, να: «Μήπως ο ιστάμενος, με μια συλλαβή επιπλέον, γίνεται συγγραφέας κλασσικού βιβλίου στρατηγικής φινάλε;» Ποιος άλλος ξέρει τον Σερεσέβσκι; Πάλι μόνο εγώ…

    I’m simply the best, κλπ., κλπ.

    Κάτσε να βρω και το pgn, να το κοτσάρω στο επόμενο σχόλιο. Πάμε chesslive.de, αναζήτηση με White=Stahlberg και Black=Euwe. Τέσσερις παρτίδες έχουν παίξει με αυτά τα χρώματα, τρεις ισοπαλίες και μια νίκη του Όυβε, αυτή της παρτίδας. Για να τη δω… Σλαβική, Όυβε γαρ, και 0-1 σε 45. Ωραία, πάει και το τέταρτο ερώτημα.

    (μετά από λίγα λεπτά, ο οικοδεσπότης αναρτά το σχόλιο 4)

    Τι λέει το άτομο, ότι ούτε ο όρθιος είναι σωστός; Και… για κάτσε να διαβάσω πιο προσεκτικά απ΄ την αρχή… Ωχ, τι πατσεριά έκανα; Στάλμπεργκ εννοούσα, Στολτς έγραψα. Αμάν σαγωνιά… Και τώρα, όπως λένε και οι Tsopana Rave, δεν έχω ούτε ένα ΓΚασμά να σκάψω το λάκκο μου…

    (μετά από λίγα λεπτά, ο οικοδεσπότης αναρτά το σχόλιο 6)

    Χαίρε φάρδος αμέτρητο… Από κόντρα-καραμπόλα βρήκα τον, άβρετο υποτίθεται, όρθιο! Βουλγάρικο θυμιατό, και λίγα λέω…

    Ωραία πέρασα, πάντως: είχε ένταση, χαμένες ευκαιρίες, εναλλαγές στο σκορ… Τελικά, το σκάκι μπορεί να προσφέρει ευχάριστες συγκινήσεις – αρκεί να μην παίζεις 🙂

    Σχόλιο από καλοπροαίρετος | 3 Οκτωβρίου, 2009

  9. Και για να συμπληρώσω μερικά ακόμη στοιχεία από τη δική μου έρευνα (που ακολούθησε λίγο-πολύ την ίδια πορεία, αν και όχι τα ίδια βήματα):
    Η παρτίδα (1η σκακιέρα από το ματς Ολλανδία-Σουηδία 2-2 στην Ολυμπιάδα του 1937, στη Στοκχόλμη), μια Σλαβική (δείτε την εδώ: http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1042451). Νομίζω ότι ξεχωρίζει καλά το χαρακτηριστικό λευκό πιονάκι στο α4. Λευκά ο Στάλμπεργκ (Μπεργκ στα γερμανικά είναι το βουνό, άρα πέρα από το βουνό είναι το Σταλ, που στα γερμανικά είναι το ατσάλι και έδωσε το παρατσούκλι Στάλιν στον Ατσάλινο Ιωσήφ Τζουγκασβίλι), μαύρα ο τότε ήδη τέως παγκόσμιος πρωταθλήτής Όιβε (που είχε χάσει πριν λίγο καιρό ταπεινωτικά από τον Αλιέχιν το ματς ρεβάνς για τον παγκόσμιο τίτλο).
    Ποιος να είναι ο τύπος που χαζεύει; Ή κάποιος διάσημος (βλ. Ρεσέβσκι του Καλοπροαίρετου) ή κάποιος ενδιαφερόμενος συμπαίκτης (μοιάζουν και τα σακάκια τους, μήπως είναι στολή εθνικής ομάδας;). Ποιοι άλλοι έπαιζαν με τη Σουηδία εκείνη την ημέρα; Λες να είναι ο μεγάλος Γκέστα Στολτς (Gösta Stoltz); Πού θα βρούμε καμιά φωτογραφία του;
    Μα πού αλλού –στο Ιντερνέτι. Εδώ π.χ.: http://www.chesshistory.com/winter/pics/cn4524_stoltz.jpg
    Ναι, η ομοιότητα είναι εξαιρετική, επομένως είναι ο Στολτς (που εκείνη την ημέρα είχε διαλύσει τον Φαν Σέλτινγκα) και χαζεύει τι γίνεται στην πρώτη σκακιέρα, ό.ε.δ.

    Σχόλιο από dokiskaki | 3 Οκτωβρίου, 2009


Σχολιάστε