ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Α’ Εθνική ’09: Στην τελική ευθεία

list09Αφού πρώτα δήλωσαν συμμετοχή 32 απο τις 34 ομάδες που είχαν το δικαίωμα για τη φετινή Α’ Εθνική, ολοκληρώθηκε τις προάλλες και η διαδικασία για τη δήλωση των αλλοδαπών σκακιστών που θα επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν στους αγώνες. Συνολικά δηλώθηκαν 55 αλλοδαποί (28 κοινοτικοί, 18 μη κοινοτικοί, και 9 κοινοτικοί που υπολογίζονται ως μη κοινοτικοί και πληρώνουν παράβολο ως  δεύτεροι ξένοι).

Τελειώνει επίσης και μια περίοδος «αυτολογοκρισίας» που είχα επιβάλλει στον εαυτό μου από το φόβο μην παρεξηγηθούν όσα γράφω και κατηγορηθώ για σαμποτάζ της διοργάνωσης, σκακιστική εθνοπροδοσία, ή ξέρω  γω τι άλλο, παρόλο που στους παροικούντες τη σκακιστική μας Ιερουσαλήμ είναι γνωστό ότι —με τις ενστάσεις μου, βέβαια, που θα μπορέσω αναπτύξω πια «ελεύθερος» σε επόμενα άρθρα— είμαι επί της αρχής υπέρ του «ορφανού» (κι ας μη συμμετείχα στο ΔΣ της ΕΣΟ που το υπερψήφισε).

Πατήστε εδώ για να δείτε (σε αρχείο pdf) ποιους δήλωσε κάθε σωματείο συνολικά, όχι σε ξεχωριστούς πίνακες, κατά την τυπική σειρά των σωματείων, όπως την χρησιμοποιεί η ΕΣΟ. Η ένδειξη KOIN/MKOIN δείχνει την προέλευση (από κοινοτική ή μη κοινοτική χώρα), η ένδειξη ΜΚΟΙΝ (με κόκκινο) δείχνει σκακιστή/σκακίστρια που ενώ στην πραγματικότητα έχει κοινοτική προέλευση, χρεώνεται ως μη κοινοτικός .

Μερικά πρώτα στατιστικά στοιχεία:

Δύο σωματεία δεν δήλωσαν αλλοδαπό: ο ΟΑΑ Ηράκλειο και ο ΣΣ Λάρισας.

Μόνο έναν αλλοδαπό δήλωσαν: ο ΑΟ Ζήνων Γλυφάδας, ο ΟΦΗ, ο ΟΣ Γιαννιτσών, ο ΟΣ Καλαμάτας, και ο ΣΟ Μυτιλήνης

Δύο κοινοτικούς (που ο ένας χρεώνεται αλλοδαπός) δήλωσαν: ο ΑΟ Κύδων Χανίων, ο ΟΦΣ Καβάλας, ο ΠΣΦ Συκεών, ο ΣΟ Ηλιούπολης, ο Φυσιολάτρης Νικ., ο Κεραυνός Ωραιοκ., και ο ΣΟ Πατρών.

Μη Ευρωπαίο αλλοδαπό δήλωσαν: ο ΣΟ Ηρακλείου και ο ΣΟ Καλλιθέας (υπολογίζω  τη Γεωργία ευρωπαϊκή χώρα και το Ισραήλ ασιατική).

Εκπροσωπούνται 21 χώρες. 12 κοινοτικές (4 «παλιές» και 8 από τη διεύρυνση 2004-2007), 9 μη κοινοτικές (4 βαλκανικές, 3 από την τέως Σοβ. Ένωση, και 2 ασιατικές). Τους περισσότερους αντιπροσώπους προέρχονται από τη γειτονική Βουλγαρία: 12 (4 υπολογίζονται μη κοινοτικοί) και ακολουθούν: Γεωργία με 6, Πολωνία με 5,  Γερμανία και Ουκρανία με 4, Σλοβενία με 3. Από 2 εκπροσώπους έχουν Αγγλία, Μολδαβία, Ολλανδία, Τσεχία, Ρουμανία, και Ρωσία. Από μια συμμετοχή έχουμε ακόμη από: Αλβανία, Αυστρία, Ιράν, Ισραήλ, Κροατία, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Σερβία, και Σλοβακία.

Εννέα είναι οι σκακίστριες —οι τέσσερις μάλιστα, είναι νεάνιδες («αναπτυξιακές σκακιέρες», σου λέει μετά). Υπάρχει και ένας έφηβος Κ12

Πέντε είναι οι κορυφαίοι πάνω από 2680 —και προκαλούν δέος: Ιβαντσούκ 2746, Τιβιάκοβ 2697, Μπολογκάν 2690, Τομασέβσκι 2684, Μιροσνιτσένκο 2680, άλλοι 13 βρίσκονται πάνω από 2600, άλλοι 12 πάνω από 2500. Κορυφαία γυναικεία έλο: Ζαβάτσκα 2390, Τσερεντιτσένκο 2361, Κρίβετς 2322.

Όσο για το κόστος της συμμετοχής τους —το γνωρίζουν οι νοικοκύρηδες. Έχω πάντως στοιχεία από ενδιαφερόμενο της εντελώς πρώτης γραμμής, που η συμμετοχή του θα κόστιζε τρία χιλιάρικα συν ναύλα. Τζάμπα πράγμα, αν σκεφτεί κανείς το κόστος , τη διάρκεια, και την αβεβαιότητα της δουλειάς για να βγάλεις έναν Παπαϊωάννου, έναν Κοτρωνιά, έναν Μπανίκα!

28 Μαΐου, 2009 - Posted by | ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΑ, ΕΣΟ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ | ,

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε